Datum zadnje izmjene: 12. 12. 2020.

Novo opisana tehnika kompresije maternice koja koristi jednostavna sredstva i ne zahtijeva histerotomiju bila je uspješna u kontroli postporođajnog krvarenja u 16 od 18 (89%) žena u dvije nastavne bolnice u Nigeriji, i izbjegnuta je histerektomija u tih žena.

Svaka od žena imala je teško postporođajno krvarenje koje se može pripisati atoniji maternice i prošla je lokalne protokole za medicinsko postupanje "bez uspjeha", napisala je dr. Chidi Ochu Uzoma Esike, koja je razvila tehniku, u izvješću objavljenom u časopisu Obstetrics and Gynecology.

Tehnika uključuje stavljanje šest poliglactina (Vicryl) #2 ili kroma #2 šavova u donji segment maternice – tri prednja i tri stražnja – i mogla bi biti osobito korisna u zemljama u razvoju, gdje mnoge žene umiru od postporođajnog krvarenja "jer većina medicinskih djelatnika koji su na  većini porođaja u zdravstvenim ustanovama mogu obaviti carski rez, ali ne mogu obaviti histerektomiju i postojeće tehnike kompresijskog šava previše složene za izvođenje", napisala je dr. Esike u izvješću o seriji slučajeva.

Osim toga, "specijalizirani šavovi i igle potrebne za neke od poznatih tehnika kompresije nisu lako dostupni".

Ključno je imati brzu i učinkovitu kiruršku tehniku [za nekontrolirano postporođajno krvarenje.

"Sviđa mi se što Esikeova tehnika koristi poliglaktin (Vicryl) ili kromičke šavove. Oni su poznati većini kirurga, jeftini i obično dostupni čak i u većini okruženja s manjkavim resursima", rekla je dr. Martin, koja je zamoljena da komentira izvješće, dodajući da nekoliko poznatih kirurških tehnika za liječenje atonije maternice zahtijeva kvalificiranog operatera i doista nisu univerzalno izvedive.

"Ako uspije", rekla je dr. Martin u jednom intervjuu, "kompresijski šavovi mogu biti spasonosni i  očuvati plodnost."

Tehnika uključuje omeđivanje dva srednja šava (jedan prednji i jedan stražnji) na fundusu kao pomoćnik polako i kontinuirano komprimira maternicu. Bočno postavljeni šavovi vezani su na sličan način, a svaki par je vezan na oko 4 cm od bočnog ruba maternice.

Za pacijentice koje su rodile vaginalno – devet u ovom slučaju – tehnika uključuje izvođenje laparotomije i  ekstenzioniranje maternice. "Postavljanje šavova"  napisala je dr. Esike, "trajalo je 11-25 minuta od početka laparotomije do završetka." Nije bilo kratkoročnih ili dugoročnih komplikacija ni u jednom od 18 bolesnica.

Nova tehnika kompresije maternice kontrolira postporođajno krvarenje

Kompresijski šavovi B-Lynch složeniji su za izvođenje i zahtijevaju veću zakrivljenu iglu a Haymanova tehnika na sličan način zahtijeva dužu iglu koja možda nije dostupna u zemljama s ograničenim resursima. Histerotomija potrebna u tehnici B-Lynch, dodala je dr. Esike, "dovodi do toga da se maternica ne kontrahira maksimalno dok se sanira, što povećava gubitak krvi kod zahvata.

Dr. Martin je rekla da mali broj slučajeva nije obeshrabrujući. "Šav B-Lynch široko je usvojen nakon što je opisan u pet slučajeva 1997. Ne postoje randomizirana kontrolirana ispitivanja koja bi sugerirala da je jedna metoda kompresijskog šava maternice bolja od druge. "U konačnici, odabrana tehnika ovisit će o kirurgovoj obuci i dostupnim zalihama."

 

IZVOR: Esike COU. Opstet Gynecol. doi: 10.1097/AOG.0000000000003947.

Dr. med. Sanja Tadić

Povezane teme

  Novosti - Sve