Datum zadnje izmjene: 06. 04. 2024.


Nove preporuke o probiru na infekciju genitalnim herpes simplex virusom (HSV) ne savjetuju u prilog rutinskog testiranja kod asimptomatskih adolescenata i odraslih, uključujući trudnice. "US Preventative Services Task Force" (USPSTF) je objavio konačne preporuke i znanstveno utemeljene dokaze o korištenju krvnih testova za probir u časopisu JAMA.Također su dostupni na web stranici USPSTF.

Konačne preporuke su ažurirale preporuke iz 2005.godine. Nakon detaljnog pregleda dokaza, USPSTF donosi zaključak da postoji veća šteta od probira nego prednost. Ove preporuke su usklađene s onima od drugih većih zdravstvenih organizacija, uključujući "American Academy of Family Physicians", "American College of Obstetrics and Gynecologists" i "Centra za kontrolu i prevenciju bolesti".

"Iako je genitalni herpes proširen, testiranje nije korisno kod osoba bez simptoma, dijelom i zbog toga što rano otkrivanje ne poboljšava zdravlje osobe, a i ne postoji lijek za herpes," napisala je u USPSTF vijestima član radne skupine Ann E. Kurth, doktor znanosti, doktor medicine. "Osim toga, s obzirom da su sadašnje metode probira često neprecizne, postoji visoka stopa lažno pozitivnih nalaza te se stvara mogućnost razvoja anksioznosti i poremećaja u međusobnim odnosima koji se odnose na dijagnozu", dodala je.

HSV je spolno prenosiva infekcija (STI) kojom se zarazi jedan od šest Amerikanaca u dobi od 14 do 49 godina. Iako antivirusni lijekovi mogu tretirati simptome HSV infekcije i spriječiti izbijanje, oni ne mogu izliječiti temeljnu infekciju. Postoje dvije vrste HSV: HSV 1 (uglavnom oralna infekcija) i HSV 2 (uglavnom genitalne infekcije).

Preporuke također ističu da sadašnji testovi za HSV-1, koji sve više postaje genitalna infekcija, ne mogu utvrditi da li je primarno mjesto infekcije oralno ili genitalno. Radna skupina također preporučuje intenzivno savjetovanje o ponašanju za prevenciju spolno prenosivih bolesti kod visokorizičnih pojedinaca i savjetuje češće kontrole nedavno zaraženih trudnica. Iako je neonatalna HSV infekcija rijetkost, može biti opasna po život, a ženama s aktivnom infekcijom kod poroda treba ponuditi mogućnost carskog reza. U uvodniku Edward W Hook, III, doktor medicine, sa Sveučilišta Alabama u Birminghamu, podržava preporuke, ali uz upozorenje.

"Preporuka protiv serološkog probira za genitalni HSV je opravdana, ali bi trebala poslužiti kao poziv za akciju Nacionalnom institutu za zdravlje, drugim federalnim agencijama i partnerima iz struke za rješavanje ove epidemije, prioritete za razvoj boljih testova i ispitivanje strategija za dijagnozu HSV", napisao je. Ističe genitalni herpes kao javnozdravstveni problem koji je "u velikoj mjeri neprepoznat". Osim toga, HSV infekcija nesrazmjerno pogađa afroamerikance i daje primjer "zdravstvene nejednakosti" u Sjedinjenim Američkim Državama. Jaka veza između genitalnog herpesa i HIV infekcije daje još jedan razlog za pokretanje rješavanja problema.

Međutim, nedostatak nacionalnog programa kontrole, nedostatak cjepiva za prevenciju i rašireno neznanje o statusu nosioca među zaraženim osobama nudi izazov za poboljšanje kontrole bolesti. Testovi za HSV nisu napredovali u posljednjih deset godina pa ih treba poboljšati. Iskrivljena shvaćanja o HSV infekciji su također važna u kontroli bolesti, navodi dr Hook.

"Iako je razočaravajuće da postoji tako mali napredak kod testova u zadnjem desetljeću od USPTF preporuke iz 2005. godine, trenutne USPSTF preporuke bi trebale poslužiti za obnovu napora za razvoj boljih testova za HSV te za poboljšanje strategije liječenja ", zaključio je. 

JAMA. 2016;316(23):2493-2494, 2525-2543.

  Novosti - Sve