Datum zadnje izmjene: 29. 01. 2020.

Zaključak ispitivanja američkih ginekologa upućuje kako bi testiranje svih trudnica na herpes simpleks virus tip 2 (HSV-2) infekciju u 15. tjednu trudnoće, kao i upotreba antivirusne supresivne terapije nakon 36. tjedna trudnoće do porođaja kod onih trudnica koje su bile pozitivne, bilo opravdano u smislu procjene dobrobiti testa u odnosu na njegovu cijenu.

Ovaj pristup bi mogao sniziti pojavnost neonatalnog herpesa, te smanjiti broj porođaja carskim rezom, navode znanstvenici s Državnog Sveučilišta u New Yorku.

Ovim pristupom, porast troškova po jednom slučaju neonatalnog herpesa bio bi manji od $194,837 navode istraživači u znanstvenom časopisu American Journal of Obstetrics and Gynecology. To je "mnogo manje" nego što je bilo predviđeno za druge strategije u sprječavanju neonatalnog herpesa kao što su troškovi poroda carskim rezom kod trudnica s recidivirajućim lezijama u vrijeme porođaja ili pretraga kultivacije virusa tijekom posljednjih tjedana prije poroda, naglašavaju znanstvenici.

S druge strane, strategije koje se bave proračunom dobrobiti i troškova ne uključuju testiranje i liječenje partnera seronegativnih ispitanica kako bi se smanjila pojavnost novih slučajeva HSV-2, dodaju znanstvenici rezultatima analize.

"Većini žena nije poznato da su inficirane genitalnim herpesom i samo krvni testovi mogu postaviti ovu dijagnozu. S novim serološkim testovima koji su specifični za tip virusa, moguće je točno identificirati koje su trudnice inficirane i gdje postoji rizik prijenosa virusa na novorođenče," komentiraju dalje istraživači.

"Praćenje učinkovitosti supresijske terapiju u seropozitivnih trudnica s negativnom anamnezom na genitalni herpes zahtijeva daljnja klinička ispitivanja ".

 

Am J Obstet Gynecol 2004;191:2074-2084.


dr. Vesna Harni
  Novosti - Sve