Datum zadnje izmjene: 25. 05. 2020.

Socijalni i ekonomski poremećali u tijeku pandemije COVID-19 vjerojatno će imati negativne posljedice za seksualno i reproduktivno zdravlje širom svijeta, ali lekcije se mogu naučiti iz prošlih epidemija kako bi se pripremili za te promjene, prema mišljenju stručnjaka za epidemiologiju i reproduktivno zdravlje.

"Za sve nas je važno da shvatimo kako se radi o promijenjenoj situaciji, a promjene mogu imati pogubne učinke na najugroženije u društvu koji nemaju otpornost da ih izdrže", rekao je dr. Benjamin Black, konzultant za reproduktivno zdravlje, opstetričar i ginekolog u bolnici Whittington, u Londonu.

Moramo izbjeći nesreću da zbog COVID-19 zaboravimo na ostale zdravstvene poteškoće. Rutinske zdravstvene potrebe ostati će prisutne, njihovo odgađanje može pogoršati reproduktivno i seksualno zdravlje.

Doktor Black i njegova koautorica dr. Gillian McKay iz 'School of Hygiene and Tropical Medicine' u Londonu, bili su na terenu tijekom epidemije ebole i napisali su izvještaj o tome kako je epidemija utjecala na zdravstvene usluge u vezi seksualnog i reproduktivnog zdravlja u Demokratskoj republici Kongo od 2018. do 2019., kada je izbijanje epidemije bilo na vrhuncu.

"To je poput gledanja eksplozije u usporenom kretanju," tako su opisali život u zapadnoj Africi sredinom 2014. dok se epidemija ebole ubrzavala, prijeteći da će nadvladati zdravstvene i socijalne kapacitete regije. I dok je COVID-19 znatno drugačija bolest, njegovi potencijalni utjecaji na redovito funkcioniranje zdravstvenih službi i najosjetljivije ljude u društvu nisu tako različiti."

Autori navode nekoliko ključnih točaka za seksualno zdravlje, reproduktivno zdravlje i pružanje usluga (budućim) majkama za vrijeme pripreme i odgovora na COVID-19 pandemiju:

  • Važne su dosljedne upute, a posebno za žene u karantenskim područjima, one koje su u samoizolaciji i one s ograničenim pristupom prijevozu.
  • Dati prioritet zdravstvenoj zaštiti pružateljima zdravstvenih usluga. Jasno definirati smjernice u rodilištima. Omogućiti zdravstvenim djelatnicima izravan pristup testiranju i osobnoj zaštitnoj opremi.
  • Osigurati da žene, posebno mlađe, imaju jednostavan pristup uslugama kontracepcije i pobačaja jer se mnogi suočavaju s promjenama u svojim domovima, poslu i načinu života.
  • Pripremiti se za porast seksualnog i fizičkog zlostavljanja i nasilja između intimnih partnera.

"Pružatelji usluga po pitanju seksualnog i reproduktivnog zdravlja mogu biti prva kontaktna točka i stoga ih je potrebno upozoriti na znakove zlostavljanja i biti svjesni preporuka", napominju autori.

Odraz COVID-19 epidemije na reproduktivno zdravlje

Zdravstveni radnici i njihovi suradnici također moraju planirati raspored koji im daje dovoljno vremena za odmor i opuštanje. Međusobna podrška bit će temeljni dio postupanja. Tijekom pandemije, dr. Black je istaknuo, "za profesionalce i javnost je najvažnije da pažljivo biraju gdje i kakve informacije slušaju. Savjete o mjerama za kontrolu infekcije trebalo bi potražiti od naših stručnjaka za kontrolu infekcije i onih koji imaju iskustvo s epidemijama."

Ova je bolest nova za sve, liječnik iz pogođene zemlje nije odjednom stručnjak. Njihova su saznanja od velike vrijednosti, ali ih treba uzimati u kontekstu. Uzimanje informacija iz pogrešnih izvora i bez dokaza rezultirati će pogrešnim odlukama, povećanom histerijom i odvratiti pozornost od prioritetnih područja.

 

IZVOR: https://bit.ly/3dvtvoo BMJ, na mreži, 2020.

 

 

Dr. med. Sanja Tadić

Dokumenti za preuzimanje

Povezane teme

  Novosti - Sve