Datum zadnje izmjene: 12. 03. 2020.

Znanstvenici  su razvili algoritam za postupanje a trudnicama koje su u riziku od infekcije koronavirusom tip 2 / SARS-CoV-2 i traže da ga usvoje zdravstvene ustanove.

"Trenutno je malo podataka o stopi infekcije i evoluciji koronavirusnim infekcijama u trudnica", rekao je dr. David Baud iz Sveučilišne bolnice Lausanne u Švicarskoj. Međutim, iskustvo s drugim koronavirusnim epidemijama ukazuje da su trudnice u riziku od teške bolesti, pa premda još nisu utvrđeni slučajevi vertikalnog prenošenja, rekao je, predlažemo da se pažljivo nadgleda aktualna trudnoća.

Nadalje, dodao je, teški ishodi kod novorođenčadi koji su zabilježeni nedavnim pojavom virusa Zika ukazuju na to da kada se pojavi novi patogen, trebamo biti spremni za najgori scenarij. Imajući to u vidu, dr. Baud i njegove kolege stvorili su algoritam za kliničare koji se brinu o trudnicama. (http://bit.ly/3cLvW5W).

"Čvrsto vjerujemo da je algoritam lakše čitati i razumjeti nego tekst", rekao je. "Trenutno je rano vidjeti medicinska društva koja prihvaćaju naše smjernice, ali to je već spomenuto u nekim od njih, poput Švicarskog društva za ginekologiju i opstetriciju.

Algoritam i smjernice, oboje objavljeno u časopisu The Lancet Infective Diseases, ažurirat će se kako se pojave novi podaci.

Preporuke za postupanje kod sumnje na koronavirus infekciju u trudnoći

Glavne točke smjernica uključuju:

  • Trudnica koja je u posljednjih 14 dana putovala u zemlju koja je bila pogođena koronavirusnom infekcijom ili koja je bila u bliskom kontaktu s osobom s potvrđenom infekcijom trebala bi biti testirana testom amplifikacije nukleinske kiseline SARS-CoV-2, čak i ako nema simptome.
  • Asimptomatske trudnice s laboratorijski potvrđenom koronavirusnom infekcijom trebale bi se samostalno nadgledati kod kuće najmanje 14 dana; u ovih trudnica kao i onih koje se oporavljaju od blage bolesti treba u dvomjesečnim intervalima učiniti ultrazvučnu biometriju i Dopplerske protoke.
  • Trudnice s koronavirus pneumonijom treba liječiti multidisciplinarni tim u tercijarnoj zdravstvenoj ustanovi.
  • Za trudnice s potvrđenom infekcijom, vrijeme porođaja treba individualizirati ovisno o tjednu trudnoće i uvjetima majke, fetusa i porođaja. Kad god je to moguće, daje se prednost vaginalnom porođaju s indukcijom porođaja i mogućim operativnim zahvatom radi izbjegavanja iscrpljenosti majke.
  • Novorođenčad majki pozitivnih na koronavirus treba izolirati najmanje 14 dana ili dok se virusa ne ukloni; izravno se dojenje ne preporučuje u tom vremenu.
  • Preporuke treba prilagoditi lokalnim zdravstvenim ustanovama i sukladno daljnjem ažuriranju smjernica za koronavirus u trudnoći.

Doktor Baud je rekao: "Trebamo više podataka o potencijalnom vertikalnom prenošenju, utjecaju na fetus kada se koronavirus infekcija dogodi tijekom drugog ili trećeg tromjesečja, stopi teške infekcije kod majke i dugoročnom praćenju." Njegov tim je pokrenuo međunarodni registar pod nazivom Covi-Preg (Međunarodni registar trudnoća kompliciranih koronavirusnom infekcijom (COVID-19), a medicinski centri i rodilišta širom svijeta su pozvani da se pridruže.

Smjernice za postupanje kod koronavirusne infekcije u trudnoći

Doktorica Ashley Roman, ravnateljica Odjela za fetomaternalnu medicinu na NYU Langone Health u New Yorku, komentirala je: "Opće upute o vodiču (ovih) preporuka u skladu su s drugim smjernicama, zabrinutost da će trudnice vjerojatnije biti ozbiljno pogođene koronavirusnom infekcijom i računanjem da bi novorođenčad čije su majke inficirane koronavirusom trebala biti zaštićena od prijenosa virusa od svojih majki."

"Strategije upravljanja poput pomnog nadzora trudnoće zahvaćene koronavirusnom infekcijom, uz učestalu procjenu fetusa na ultrazvuku, hospitalizacije simptomatskih trudnica s potvrđenom infekcijom COVID-19 imaju smisla", rekla je.

"Neke će specifičnosti koje preporučuju autori podlijegati regionalnim i međunarodnim razlikama u standardima skrbi", primijetila je. "Na primjer, ovi autori savjetuju protiv dojenja, a američki centri za kontrolu i prevenciju bolesti ukazuju na to da se dojenje ne preporučuje ali da pumpano majčino mlijeko bebi može davati zdrava osoba."

"Ali vodeći principi su isti - trudnoće komplicirane koronavirusnom infekcijom treba smatrati visoko-rizičnim, a majka, fetalni i razvoj novorođenčeta trebaju biti pod strogim nadzorom", zaključila je.

 

SOURCE: http://bit.ly/3aFfqSZ and http://bit.ly/3cLvW5W

The Lancet Infectious Diseases, online March 3, 2020.

 

 

Dr. Vesna Harni

Povezane teme

  Novosti - Sve