Datum zadnje izmjene: 12. 01. 2020.

Izlaganje metforminu u maternici je povezano s većim indeksom tjelesne mase / BMI, većim taloženjem masti u predjelu trbuha / centralni adipozitet, i većim rizikom pretilosti u djece rođene od majki sa sindromom policističnih jajnika / PCOS, pokazuju novi nalazi. 

"Ovo je prva studija koja je pratila s djecu izloženu metforminu u maternici / follow-up studija, u usporedbi s placebom. Naša studija pokazuje da metformin povećava rizik od porasta indeksa tjelesne mase, abdominalnog taloženja masti i pretilosti u djetinjstvu te povećava rizik od inferiornog kardio-metaboličkog zdravlja, napisali su dr. Liv Guro Engen Hanem i dr. Eszter Vanky s Norveškog sveučilišta za znanost i tehnologiju u Trondheimu. "Nije sigurno jesu li rezultati ovog rada koji opisuju učinak metformina na zdravlje potomstva primjenjivi na trudnoće koje nisu povezane s PCOS", dodali su. "To, međutim, ne može biti isključeno." 

Metformin se sve više propisuje trudnicama s PCOS, gestacijskim dijabetesom i pretilošću, ističu dvojica istraživača i njihove kolege u časopisu The Lancet Child & Adolescent Health. No nedostaju dokazi o djelotvornosti i sigurnosti lijeka u trudnoći. 

"Metformin se sada preporučuje paralelno s inzulinom kao terapija GDM-a u norveškim smjernicama, smjernicama Nacionalnog instituta za izvrsnost u zdravstvu i skrbi i Američkom društvu za majčino-fetalnu medicinu (SMFM), ali ne u smjernicama Američke udruge za dijabetes ", istaknuli su dr. Hanem i dr. Vanky. 

Trenutno izvješće je nastavak studije PregMet, u kojoj su istraživači nasumično izložili 257 trudnica s PCOS metforminu ili placebu. Prethodno su autori otkrili da su djeca izložena metforminu in utero imala veće rezultate u BMI bodovima od djece koja nisu bila izložena metforminu od šest mjeseci do četiri godine starosti. 

U novoj studiji su autori analizirali sastav tijela 141 potomka iz PregMet studije u dobi od 5 do 10 godina. Dvanaest (17%) djece izložene metforminu bilo je pretilo, u usporedbi s jednim (1%) djetetom koji nije bio izložen metforminu. 

Pet (8%) izložene djece je imalo metabolički abnormalnu prekomjernu težinu ili pretilost, u usporedbi s nijednim iz grupe koja nije bila izložena. 

Djeca izložena metforminu su imala značajno viši indeks tjelesne mase, kao i opseg struka, te omjer struka i visine. Visina i opseg glave su bili slični u skupinama metformina i placeba.
 

Prenatalna izloženost metforminu je povezana s debljinom djece

"Razmatranje liječenja metforminom u PCOS trudnoća bi trebalo uključivati procjenu rizika za svakog pojedinog pacijenta, a korisni učinci metformina na ishod trudnoće bi se trebali procijeniti u odnosu na potencijalne učinke na kardiometaboličko zdravlje djece", kazali su dr. Hanem i dr. Vanky. 

Zaključili su: "Neophodne su randomizirane kontrolirane studije za kliničke dokaze i dobru skrb o pacijentima. Mi, liječnici i ostali skrbnici, moramo nastaviti istraživanja, čak i ako su teška, izazovna i skupa." 

Dr. David H. Abbott sa Sveučilišta Wisconsin-Madison, koji je napisao popratni komentar, rekao je Reuters Health telefonski: "Pozdravljam autore studije jer je za to potrebno više desetljeća, zbog čega to drugi nisu niti radili." 

"Bio sam zaprepašten činjenicom da nismo naučili lekcije DES-a i talidomida i da još uvijek imamo povremenu izjavu o lijeku koji se čini sigurnim, ali stvarno nije proučavan u odgovarajućim životinjskim modelima kako bi se provjerila njegova sigurnost u potomstvu" dodao je. 

Metformin ima raširene učinke izvan metabolizma glukoze, na primjer na funkciju crijeva, na otpuštanje hormona iz stanica i replikaciju stanica, dodao je dr. Abbott. "Ne treba ga pustiti blizu fetusa koji se razvija."

 

IZVOR: https://bit.ly/2X6wADg;  https://bit.ly/2tiieBS
Lancet Child Adolesc Health 2019.

 


Dr. Dubravka Dedeić

Povezane teme

  Novosti - Sve