Datum zadnje izmjene: 06. 11. 2023.

Ankete s pitanjima otvorenog tipa poslane su tisućama žena u postmenopauzalnoj dobi u Velikoj Britaniji. Odgovori na pitanja o razlogu zašto imaju ili nemaju spolne odnose naglašavaju poznate obrasce, pokazuju rezultati objavljeni u časopisu Menopauza

Stručnjaci govore kako ova saznanja izazivaju ozbiljnu brigu – zašto tako malo žena traži pomoć zbog seksualne disfunkcije? 

Samo 6% starijih žena zatražilo je liječničku pomoć zbog seksualne disfunkcije, izvijestili su dr. sc. Helena Harder i ostali, sa Sveučilišta u Sussexu, Brighton, Velika Britanija. Taj mali udio ukazuje na potrebu za postavljanjem dodatnih pitanja od strane pružatelja zdravstvenih usluga, posebno pružatelja primarne zdravstvene zaštite. 

Podaci potječu od podskupine žena koje su sudjelovale u britanskom kolaborativnom probirnom ispitivanju za rak jajnika, skraćenog naziva UKCTOCS. Na početku je 24.305 žena ispunilo upitnik o seksualnoj aktivnosti,  od toga, 4.418 (19%) dale su komentare za seksualnu aktivnost, koja je bila osnov ove analize.

Četvrtina žena je seksualno aktivna

U ispitivanoj skupini prosječne dobi od 64 godine (medijan), 65% ispitanica su imale partnera a 22.5% ih je bilo seksualno aktivno.

Među onima koje su prijavile seksualnu neaktivnost, najčešći je razlog (44.8%) bio nedostatak intimnog partnera. Skoro trećina su udovice (28,2%) i navode kako smatraju da je teško upoznati druge muškarce ili su izgubile interes za seks nakon smrti partnera ili kako nisu htjele stupati u intimne odnose. 

Manji udio žena (4.2%) navodi da nemaju partnera zbog razvoda ili rastanka, te ih par navodi kako su u celibatu, primarno iz religijskih razloga (2.4%). 

“Samo 5% žena bez partnera u ovoj studiji je sudjelovalo u nekom obliku fizičke bliskosti (ljubljenje, maženje) dok je malo iznad 1% imalo spolni odnos”, navode autori. 

Ostali razlozi koje su sudionice dale za seksualnu inaktivnost su: nezainteresiranost za seks (30%); fizički problem kod partnera (23%); nezainteresiranost partnera (21%); sudionica je sama imala fizički problem (11.2%); pretjeran umor (9%); partner je preumoran (7,6%); ostalo (26,1%).

Seks u postmenopauzi nije uvijek ugodan, premalo žena traži pomoć

"Ako ne tražimo odgovor, ne dobijemo ga"

S obzirom da je samo 6% žena zatražilo medicinsku pomoć zbog seksualne disfunkcije, možemo sugerirati vrste pitanja koja bi pružatelji zdravstvenih usluga trebali postavljati svojim pacijenticama u postmenopauzi. "Ako ne pitamo, one ne kažu", rekla je dr. Jennifer Berman, urolog iz Bermanovog ženskog wellness centra u Los Angelesu u Kaliforniji, poznata stručnjakinja za seksualno zdravlje. "Teško je o tome razgovarati s našim partnerima, još teže u liječničkoj ordinaciji."  Validirani upitnici o uzbuđenju, libidu i menopauzi trebaju se rutinski koristiti, rekla je. U prošlosti su liječnici možda izbjegavali tu temu jer nije bilo liječenja, ali to se promijenilo, primijetila je. "Nema opravdanja za liječnike da ih ne koriste", rekla je.

Berman je dodala da žene možda neće tražiti pomoć jer misle da ne postoji. One koje znaju nešto o takvim tretmanima mogu biti pogrešno informirane o potencijalnim nuspojavama ako za liječenje nisu čule od svog liječnika, primijetila je. Berman i autori kažu kako zaključci studije nisu novi. 

"Sveukupno, trenutna saznanja podržavaju prethodna istraživanja o ulozi tjelesnog i mentalnog zdravlja u razumijevanju seksualnih problema starijih žena", pišu Harder i kolege. Harder navodi da, iako ima smisla da smrt partnera može dovesti do smanjenja seksualne aktivnosti, istraživači su otkrili da su neki nalazi iznenađujući. "U nekim je komentarima bilo jasno da su žene dugo udovice i još uvijek relativno mlade [neke su bile u pedesetima]," primijetila je, "i nisu u stanju ili nisu zainteresirane za pronalazak novog partnera".

Harder je dodala: "Iznenadilo me otkriće da simptomi povezani s menopauzom utječu na seksualni život kod 1 od 8 žena. Ti su problemi bili prilično raznoliki (uglavnom suhoća rodnice i bol tijekom odnosa), ali su se mogli riješiti često jednostavnim (i sigurnim) !) rješenjima." Berman je rekla da su u nekim slučajevima nalazi pogrešni. Na primjer, autori pišu, "Nivo seksualne aktivnosti žena u našem istraživanju bio je niži od objavljenih podataka." Nešto više od trećine žena (34.5%) reklo je da su bile seksualno aktivne u posljednjih mjesec dana. 

Berman kaže da "seksualno aktivna u posljednjih mjesec dana" ne daje puno podataka. Moguće je da je partner izgubio posao ili da je žena imala infekciju mokraćnog sustava, rekla je. Uz to se članak previše široko odnosi na seksualnu aktivnost, rekla je Berman, i ne navodi je li seksualna aktivnost bila spolni odnos ili masturbacija. Također je dovela u pitanje općenitost podataka, jer se u Velikoj Britaniji kulturne norme vezane uz spolni odnos razlikuju od onih u Sjedinjenim Državama. Harder se, međutim, ne slaže. "Voljela bih pomisliti da ovih dana ne bi trebalo biti nikakvih kulturnih razlika ... između žena u Velikoj Britaniji i SAD-u. Mislim da ako liječnik raspravlja o potencijalnim seksualnim problemima u kontekstu drugih zdravstvenih problema, to ne bi trebalo praviti razliku. "

Dr. sc. Kate Thomas, ravnateljica kliničkih službi na Klinici za rod i spol i instruktorica psihijatrije i bihevioralnih znanosti na Johns Hopkins Medicine u Baltimoreu, Maryland, izjavila je da činjenica da je to velika studija daje određenu težinu njenim zaključcima. Rekla je da je glavna poruka za nju kao pružatelju usluga “Da ovdje ima posla za obaviti.” "Mi možemo učiniti nešto za seksualnost, čak i sa zdravstvenim problemima, i možemo pomoći kod seksualne disfunkcije i simptoma menopauze", rekla je. Ovi su rezultati dodatni dokaz da će pružatelji zdravstvenih usluga možda trebati postavljati i više pitanja osim toga je li netko seksualno aktivan, rekla je Thomas.

Postoje dokazi da održavanje seksualne aktivnosti može pomoći promicanju fizičkog i mentalnog zdravlja, napomenula je. Thomas je također istaknula da se samo 3% komentara odnosi na pozitivna seksualna iskustva, što postavlja pitanja zašto neke žene ne uživaju u seksu. "To su stvari na koje  moramo gledati kao društvo", rekla je.

 

 Objavljeno online u časopisu Menopauza, 2019./2020.

 

Poliklinika Harni

Povezane teme

  Novosti - Sve