Datum zadnje izmjene: 19. 01. 2020.


Prošli tjedan, portal ObGyn.net je izvijestio o promjeni imena za stanje koje nastaje u žena nakon menopauze, koje je odobrilo sjevernoameričko društvo za menopauzu (NAMS), i objavilo Međunarodno društvo za proučavanje ženskog seksualnog zdravlje (ISSWSH) u časopisu za menopauze. Novi termin je genitourinarni menopauzalni sindrom (GMS), a razlog njegovog stvaranja je poticanje bolje komunikacije između pacijenata i liječnika.

"Pojam 'GMS' će omogućiti daleko lakšu raspravu o problemima", rekla je izvršna direktorica NAMS Margery Gass, MD, u priopćenju.

Istraživanja pokazuju da 40% žena čeka na pitanje svog liječnika o simptomima, ali NAMS izvještava da je "samo mali postotak žena dolazi zbog toga svojim liječnicima, a samo oko 1 u 10 liječnika razgovara o ovim simptomima s pacijentima." Liječnici očito ne mogu učinkovito liječiti pacijente, ako niti jedna stranka nije spremna razgovarati o poteškoćama s mokrenjem ili seksualnom zdravlju, a pacijenti ne znaju da postoje tretmani dostupni za GMS.

 

 

Je li bitan razgovor?

Prethodno korišteni nazivi za znakove i simptome GMS, kao što su vaginalna atrofija ili atrofični vaginitis, mogu biti neugodni za pacijente da se zapravo kažu svojim liječnicima. Pored toga, neki od termina su zastarjeli i zvuče ili su zapravo, netočni. Pacijenti se mogu sramiti opisivanja simptoma, ako osjećaju da nemaju pravi riječnik.Neutralan naziv za simptome mogao bi pomoći pacijentima u svladavanju svojih poteškoća u razgovoru o temi o kojoj je ne samo neugodno razgovarati, već se također opisuje riječima koje je možda biti gotovo nemoguće izgovoriti. Liječnici mogu imati veći uspjeh u dijagnosticiranju i liječenju GMS pomoću pojmova koji se lako razumljivi i kada se pacijent ne osjeća neugodno.

 

 

 

Brisanje stigme

Postoje mnogi razlozi zbog kojih bi pacijenti mogli izbjeći raspravu o više osobnim simptomima, uključujući i nedostatak povjerenja, u uvjerenju da nije dostupno učinkovito liječenje, i iz straha da će biti osuđeni, ignorirani ili ismijani.Promjena naziva za poremećaj nije roman: u slučaju erektilne disfunkcije ili ED (ranije nazivane impotencijom), novi naziv za poremećaj je promijena krajolik za muškarce s ovim stanjem.

Ako otprilike polovica žena u postmenopauzi živi sa simptomima GMS, a ipak samo djelić njih razgovora sa svojim liječnicima, očito su rašireni previd dijagnoze i previd liječenja. Ne samo da kasni promjena naziva, isto tako kasni i rasprava o potrebama žena u postmenopauzi.Pojam GMS može pomoći mnogim ženama i njihovim liječnicima na putu k dijagnostici i liječenju, ali stvarni dobitrak je ovdje javna rasprava o zdravstvenim potrebama žena nakon menopauze.

 

 

http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/jsm.12190/abstract.dr. Vesna Harni
  Novosti - Sve