Datum zadnje izmjene: 19. 01. 2020.


Povećana razina reaktivnog proteina C (CRP) kod trudnica je u jakoj vezi s povećanim rizikom za shizofreniju kod potomaka, pokazuje novo istraživanje.

Case-control studija je pokazala da je povećana razina majčinog CRP-a, pouzdanog pokazatelja upale, povezana s otprilike 60% povećanim rizikom za shizofreniju kod djece. Rezultati su ostali značajni i nakon prilagodbe širokom rasponu potencijalnih kofaktora, uključujući obiteljsku anamnezu mentalnih bolesti.

"Ovi rezultati pružaju snažne dokaze kako upala kod majke može imati veliku ulogu u razvoju shizofrenije što omogućuje razvoj preventivnih strategija i istraživanje patogenih mehanizama kod shizofrenije i ostalih bolesti neurološkog razvoja", napisala je autor studije Sarah Cannetta, doktor medicine (Columbia University and New York State Psychiatric Institute in New York City).

Studija je objavljena u rujanskom broju American Journal of Psychiatry.

Rastući broj epidemioloških i pretkliničkih dokaza pokazuju da infekcija i posljedična aktivacija imunološkog sustava imaju svoju ulogu u etiologiji shizofrenije, napisali su istraživači.

"Najuvjerljivije epidemiološke studije su bazirane na skupinama novorođenčadi kod kojih su majčini biomarkeri infekcija i upale prospektivno prikupljeni iz arhiviranih seroloških uzoraka uzetih tijekom trudnoće. Ova istraživanja su otkrila vezu između shizofrenije i povišenih majčinih antitijela protiv gripe, rubele, toksoplazme gondii i herpes simplex virusa tipa 2", napisali su autori.

Da bi istražili u kojoj mjeri je upala tijekom trudnoće povezana s shizofrenijom, istraživači su ispitali razine C-reaktivnog proteina u prospektivno sakupljenim i arhiviranim uzorcima seruma trudnica čiji su potomci imali dijagnosticiranu shizofreniju. Podaci su uzeti iz Finskog nacionalnog registra.

Istaknuli su da „po našim saznanjima nisu do sada rađene studije koje bi ispitivale vezu između majčinog C-reaktivnog proteina i shizifrenije kod potomaka…“ Od ukupno 777 pacijenata s shizofrenijom (shizofrenija, n=630; shizoafektivni poremećaji, n=147) svih 777 je identificirano i spojeno s 777 osoba u kontrolnoj skupini.

Rezultati su pokazali da je povećana razina C-reaktivnog proteina kod majki bila signifikantno povezana s shizofrenijom kod potomaka (prilagođeni OR, 1.31; 95% interval pouzdanosti, 1.10-1.56).

Sveukupno, srednja vrijednost C-reaktivnog proteina je bila 2,47 mg/L. Srednja vrijednost u kontrolnoj skupini je bila 2,17 mg/L. Istraživači su pronašli da za svako povišenje C-reaktivnog proteina za 1 mg/L raste rizik za shizofreniju za 28%.

Iako nije jasan točan mehanizam, istraživači nagađaju da „majčina upala tijekom trudnoće utječe na mozak djeteta na taj način da povećava rizik za razvoj različitih psihijatrijskih sindroma.“  Napisali su da je njihovo prijašnje istraživanje u istoj skupini "pokazalo značajni porast u razini C-reaktivnog proteina u trudnoćama kod kojih su djeca u djetinjstvu razvila autizam."

 

Važno i za pedijatre

U popratnom uvodniku, Mary Cannon, doktor medicine, i njeni kolege (Departments of Psychiatry and Psychology, Royal College of Surgeons in Dublin, Irska) su naglasili da su rezultati klinički značajni za sve kliničare koji se bave trudnicama, uključujući i psihijatre.

Na prvi pogled se čini da su zaštita trudnice od infekcije i stresa „izvan domene psihijatara. Dakako, infekcije tijekom trudnoće su briga ginekologa posebice što su žene tijekom trudnoće posebno osjetljive na neke vrste infekcije.“

"Ipak", dodali su, "prepoznavanje stresa te liječenje depresije i anksioznosti ulaze u domenu psihijatra koji se bave trudnicama. Sveobuhvatan psihijatrijski i psihološki tretman za buduće majke, kao i fizički nadzor, ne utječe samo na trenutno zdravlje buduće majke nego i smanjuje dugotrajne rizike za mentalne bolesti kod njihove djece."

 

 

Am J Psychiatry. 2014;171:960-968, 901-905.:: Dubravka Dedeić dr.med :: spec. ginekologije i porodništva :: Poliklinika Harni
  Novosti - Sve