Datum zadnje izmjene: 19. 01. 2020.


Letrozol, lijek za rak dojke koji nije zvanično odobren za indukciju ovulacije, nadmašio je učinak klomifena u liječenju neplodnosti kod žena sa sindromom policističnih jajnika (PCOS), objavljeno je u časopisu 'New England Journal of Medicine'.

Žene s PCOS-om koje su primale letrozol imale su veću vjerojatnost da će uspješno ovulirati i roditi u odnosu na žene kod kojih je neplodnost liječena kolomifenom.

Studija je obuhvatila 750 neplodnih žena u dobi od 18 do 40 godina s PCOS-om koje nisu imale većih zdravstvenih poremećaja, i koje nisu uzimale dodatne lijekove, kao što spolni steroidi, drugi lijekovi za liječenje neplodnosti ili povećanja osjetljivosti na inzulin. Polovica žena dobila je letrozol, a polovica je uzimala klomifen, sa svakim od terapijskih protokola u trajanju do pet ciklusa.

Među ženama koje su primale letrozol, 27,5% žena su rodile, u usporedbi s 19,1% žena koje su koristile klomifen. Nije bilo značajne razlike u ukupnoj incidenciji prirođenih anomalija, iako su autori naveli četiri velike kongenitalne anomalije u trudnica liječenih letrozolom u usporedbi sa samo jednom u klomifenskoj skupini.

Stope ovulacije bile su znatno veće među ženama koje su primale letrozol, a 61,7% ciklusa je rezultiralo ovulacije. Među onima koji su koristile klomifen, 48,3% ciklusa liječenja je rezultiralo ovulacijom.

Nije bilo značajne razlike u gubitku trudnoće, s 49 od 154 trudnoća u letrozolskoj skupini koje su završile pobačajem u usporedbi s 30 od 103 trudnoća u klomifenskoj skupini. Pored toga, incidencija blizanačkih trudnoća nije bila značajno različita između dvije skupine.

Što se tiče negativnih utjecaja lijekova, klomifenske korisnice češće su imale valunge, dok su letrozolske korisnice imale veću vjerojatnost da će osjetiti umor i vrtoglavicu.

 

 

Zaključak

 

 

 

  • Žene koje imaju PCOS, bolje su reagirale na letrozol u odnosu na klomifen u liječenju neplodnosti u studiji koja je obuhvaćala 750 žena.
  • Kod žena koje su koristile letrozol češće je dijagnosticirana ovulacija, a ove žene su češće rodile u odnosu na one koje su koristile klomifen.

 

 


ObGyn.netdr. Vesna Harni
  Novosti - Sve