Datum zadnje izmjene: 19. 01. 2020.


Nasuprot rezultatima prijašnjih opservacijskih studija, bisfosfonati ne štite žene od karcinoma dojke, pokazuju rezultati nove studije objavljene u JAMA Internal Medicine.

Dok su prijašnja istraživanja našla vezu između korištenja lijekova kao što su alendronate (Fosamax) i zoledronic (Reclast) i smanjenja rizika za karcinom dojke, znanstvenici u UC San Francisko nisu dokazali protektivni učinak kada su sproveli randomiziranu kontroliranu kliničku studiju.

Novo istraživanje pokazuje da su prijašnji rezultati možda greškom povezali smanjeni rizik za karcinom dojke s korištenjem bisfosfonata jer su žene uzimale lijekove u životnom stadiju kada su ionako imale male razine estrogena. S obzirom da zbog niske razine estrogena dolazi do slabljenja kostiju, UC San Francisko tim pretpostavlja da prijašnje opservacijske studije nisu uzimale u obzir da se ženama prepisuje terapija za osteoporozu kada ionako imaju smanjeni rizik za karcinom dojke. Nizak estrogen je također zaštita protiv karcinoma dojke, napisali su autori.

Žene trebaju nastaviti uzimati bisfosfonate za osteoporozu radi prevencije fraktura, ali autori navode da lijekove ne treba davati za prevenciju karcinoma dojke.

U zadnjoj studiji znanstvenici su analizirali podatke iz dvije placebo kontrolirane studije. Iako je u obje studije kod žena koje su uzimale bisfosfonate pronađena lagano povećana učestalost karcinoma dojke, rezultati nisu bili statistički značajni.

U prvoj studiji koja je uključila oko 6,500 žena, 1,8% koje su uzimale lijekove su dobile karcinom dojke dok je u placebo skupini 1,5% žena dobilo karcinom dojke. U drugoj skupini koja je uključila 7,765 žena 0,87% žena koje su uzimale lijekove je dobilo karcinom dojke dok je u placebo skupini takvih žena bilo 0,77%.

 

JAMA Internal Medicine, 2014


:: Dubravka Dedeić dr.med :: spec. ginekologije i porodništva :: Poliklinika Harni
  Novosti - Sve