Datum zadnje izmjene: 25. 02. 2020.

Niska doza vaginalnog estrogena koja se upotrebljava jednu ili više godina ne povećava gustoću dojki na mamografiji, te ne povećava BI-RADS ocjenu, ukazuje pregled stručne literature.

"Pružatelji usluga bi trebali osjećati da postupaju ispravno kada propisuju niske doze vaginalnih estrogena za liječenje genitourinarnog sindroma menopauze", napisala je dr. Wen Shen iz Johns Hopkins Medicine u Baltimoreu, Maryland. "Budite u toku što se tiče hormonske nadomjesne terapije u menopauzi (HNT) i ne oduzimajte pacijenticama bolju kvalitetu života", savjetovala je e-poštom. "Ako se ne slažete s propisivanjem HNT, molimo Vas da svoje pacijentice uputite liječniku certificiranom u području menopauze od strane Sjevernoameričkog društva za menopauzu". 

Dr. Shen i njeni kolege, čiji su se rezultati pojavili na netu u časopisu Menopause, analizirali su podatke pacijentica iz povijesti bolesti u jednoj klinici za menopauzu. Koristili su BI-RADS za određivanje mamografskih promjena i pregledali su trenutnu literaturu o lokalnoj upotrebi estrogenske terapije, kao i sustavne i lokalne alternativne tretmane genitourinarnog sindroma menopauze kod preživjelih s karcinomom dojke. Među 20 zdravih žena u postmenopauzi i tri preživjele s karcinomom dojke koje su odgovarale kriterijima uključivanja nije ustanovljeno povećanje mamografske gustoće nakon između jedne i 18 godina korištenja lokalnih vaginalnih estrogena; i jedna sudionica koja je koristila ospemifen nije imala nikakve promjene u BI-RADS stupnjevima. 

"Poznato je da se estrogen apsorbira u vrlo malim količinama, tako da je količina estrogena kojoj su grudi izložene čak i kod redovite uporabe minimalna", rekao je dr. Jonathan Schaffir, opstetričar i ginekolog na Medicinskom centru Wexner u Columbusu Ohio State University, koji nije sudjelovao u istraživanju. 

"Žene koje pate od genitourinarnog sindroma menopauze mogu sa sigurnošću koristiti lokalne proizvode estrogena kako bi ublažile simptome bez značajnog povećanja rizika od bolesti dojke", izjavio je.

Niskodozirani vaginalni estrogen ne utječe na gustoću dojki

"Iako je razlika između sistemske i lokalne estrogenske terapije dobro poznata, a očekuje se da će učinci tih dvaju pristupa biti različiti zbog velike razlike u sustavnoj izloženosti, uputa za ta dva proizvoda je slična i daje lažni dojam sličnih rizika i toksičnosti ", istaknuo je dr. Schaffir. "Važno je za studije kao što je ova da pruže dokaze koji podržavaju relativnu sigurnost lokalnih proizvoda kako bi mogli uvjeriti FDA da izmijeni upute u skladu s tim".


 

IZVOR: https://bit.ly/2q92HTO
Menopause 2018.Dr. Dubravka Dedeić

Povezane teme

  Novosti - Sve