Datum zadnje izmjene: 18. 01. 2020.

Vulvo-vaginalna atrofija, također poznata kao atrofični vulvo-vaginitis, neugodno je stanje koje mnoge žene pate od u tišini. Za one koji nalaze trenutne mogućnosti liječenja ovog stanja nedjelotvornim, američka agencija za lijekova "FDA – Food and Drugs Administration", nedavno je odobrila novi postupak u borbi protiv ovog problema. 

Vaginalna atrofija je često uzrokovana hormonskim promjenama povezanim s menopauzom, ali se može pojaviti i kod žena kod kojih je smanjena proizvodnja estrogena, zbog malignih oboljenja npr. raka dojke ili endometrija, ili nakon porođaja, tijekom dojenja. Odlikuje se stanjivanjem, sušenjem i upalnim promjenama vaginalnih stijenki i uzrokuje bolnost pri spolnom odnosu, te pridonosi problemima s mokrenjem. 

Mona Lisa Touch, laserski uređaj kojeg potpisuje talijanska tvrtka D.E.K.A., nedavno odobren od strane FDA za liječenje vulvovaginalne atrofije, koristi lasersku svjetlost za poticanje ponovnog stvaranja kolagenih i elastičnih vlakana. 

Prema riječima dr Mickey Karrama, ravnatelja uroginekološkog odjela u "The Christ Hospital", Ohiom, radi se o sličnom postupku kojeg koriste plastični kirurzi za poticanje stvaranja kolagena u predjelu lica. 
"Radi se o točkastoj primjeni laserske svjetlosti na kožu i mukozu, u vidu laserskih stupića, kako bi stimulirala proizvodnju kolagena. Ovaj zahvat nema veze s podizanjem vaginalnih stijenki ili mjehura. Zapravo se stvara zdravija koža i sluznice, veće otpornosti, ali umjesto na licu, to je u vagini, "rekao je dr. Karram.
 

FDA odobrila “MonaLisa Touch” za liječenje vaginalne atrofije

Liječenje se sastoji od tri kratkotrajna laserska postupka, svakih šest tjedana. Liječenje je relativno bezbolno, provodi se bez anestezije, a analgetici nisu potrebni. 

Prije postupka je potrebno učiniti uobičajenu godišnju ginekološku kontrolu, a ako je sve u redu, intravaginalno se uvodi laserska sonda. Mala veličina laserskih stupića osigurava od opasnosti stvaranja opeklina ili posljedica u smislu stenoze ili stvaranja fistula.


 

US Food And Drugs Administration, FDA, 2014.dr. Vesna Harni

Povezane teme

  Novosti - Sve