Datum zadnje izmjene: 13. 04. 2024.


Žene s prethodnim bolestima koronarnih arterija ili koje su imale akutni koronarni sindromi (ACS) ili infarkt miokarda (MI) imaju visoki rizik od komplikacija u trudnoći, pokazuju nova saznanja. "Žene s prethodnim bolestima koronarnih arterija su u povećanom riziku ako dođe do komplikacija u trudnoći pa bi stoga trebale imati detaljno prenatalno savjetovanje" izjavila je dr. Candice Silversides (Mt. Sinai Hospital, Toronto), jedan od autora nove studije. Iako se puno istraživalo o riziku trudnoća kod žena s urođenim greškama srca i poremećajima srčanih zalistaka, malo se zna o rizicima kod žena s postojećim koronarnim bolestima, rekla je dr Silversides. U razvijenim zemljama, navela je, raste dob u kojem žene planiraju trudnoću. Povećanje životne dobi je povezano s većim brojem trudnica s kroničnim medicinskim poremećajima kao što su dijabetes, hipertenzija, odnosno bolesti koronarnih arterija.

Da bi bolje odredili rizike za te žene, dr Silversides i njezin tim su proveli retrospektivnu studiju u koju su uključili dva kanadska centra i četiri centra u Nizozemskoj.

Prema njihovom radu objavljenom online 6. siječnja u Heart, pregledali su podatke od 50 trudnoća kod 43 žena s bolestima srca koje su prošle kroz centre u razdoblju između 1995. i 2012. godine. Četrdeset posto je imalo aterosklerotsku koronoarnu bolest i 36% je imalo povijest koronarnog tromba.

Primarni ishod studije: srčani zastoj, akutni koronoarni sindrom, miokardni infarkt, ventrikularne aritmije, ili kongestivno zatajenje srca se dogodio u 5 odnosno 10% od trudnoća. Jedna žena je iznenada umrla osam tjedna poslije poroda, vjerojatno zbog ventrikularne aritmije, pokazali su nalazi. Dvije žene su imale infarkt miokarda četiri i osam tjedana nakon porođaja. Četvrta žena je razvila akutni plućni edem s 33 tjedna trudnoće, a peta je imala akunti koronarni sindrom s 34 tjedna trudnoće. Dvadeset i šest posto žena je imalo ishemijske srčane događaje, uključujući i devet pacijentica s anginom pektoris. Žene koje su imale aterosklerotsku koronarnu bolest su imale 48% šanse za ishemijski događaj, u odnosu na 10% žena bez aterosklerotske koronarne bolesti. Dok su žene s aterosklerotskom koronarnom bolesti imale najveći rizik za komplikacije u trudnoći, napomenula je dr Silversides, rizici za sve žene u toj studiji su bili veći u odnosu na žene bez srčanih problema.

Osam (16%) od žena je imalo negativne ishode porođaja, uključujući i četiri s preeklampsijom i četiri s postporođajnim krvarenjem. Nepovoljni događaji vezani uz fetus ili neonatalno razdoblje su se dogodili u 15 odnosno 30% trudnoća. Sedam (14%) djece je rođeno prerano - prije 37. tjedna trudnoće. Žene s koronarnom bolesti su imale 50% vjerojatnost za negativne fetalne ili neonatalne ishode, dok je 17% žena s anamnezom koronarne tromboze ili embolije imalo negativne fetalne ili neonatalne ishode. "Budući da žene s koronarnom bolesti ili povijesti ACS / MI imaju povećani rizik za komplikacije u trudnoći, trebalo bi im pružiti odgovarajuće savjetovanje prilikom planiranja trudnoće od strane stručnjaka za trudnoću i srčane bolesti, tako da budu informirane o rizicima", rekla je dr Silversides. "Trebale bi, kada zatrudne, biti pod nadzorom tima specijaliziranog za trudnoće žena s bolestima srca."

Neke žene koje dolaze na konzultacije mogu uvidjeti da je njihov rizik zapravo nizak, dodala je, i to također može biti važan podatak kada je u pitanju trudnoća. "Iako je stopa neonatalnih komplikacija u studiji gotovo dvostruko veća nego kod žena s prirođenim greškama srca/poremećajima srčanih zalistaka, prerano je zaključiti da su žene s koronarnom bolesti ili ACS / MI s lošijim rezultatima ishoda trudnoća", napisali su ona i njeni kolege. "Međutim, povećana stopa neonatalnih komplikacija u ovom skupini žena s koronarnom bolesti ili ACS / MI je zabrinjavanjuća i zaslužuje daljnje istraživanje."


Izvor: http://bmj.co/188X3Wk
Heart 2015.

Poliklinika Harni
  Novosti - Sve