Datum zadnje izmjene: 18. 01. 2020.


Opstetričarski postupci tijekom porođaja su povezani s dugotrajnom poslijeporođajnom dispareunijom ili boli tijekom ili nakon spolnog odnosa, navodi se u prospektivnoj kohortnoj studiji objavljenoj u siječanjskom broju znanstvenog časopisa 'BJOG'. Kliničari bi također trebali biti svjesni da je zlostavljanje intimnog partnera još jedan faktor rizika za poslijeporođajnu dispareuniju.

"Gotovo sve žene dožive bol tijekom spolnog odnosa nakon porođaja", navodi u priopćenju vodeći autor dr. Ellie McDonald iz Murdoch Children's Research Institute, Melbourne, Victoria, Australija.

"Međutim, u našim rezultatima su podaci sakupljeni od žena koji pokazuju koliko kod žena traju simptomi dispareunije u periodu od 6 i 18 mjeseci nakon porođaja. To je razdoblje u kojem još uvijek postoji utjecaj načina porođaja, pogotovo carskog reza i vakuum ekstrakcije."

U šest rodilišta u Melbourneu, Australija, istražitelji su odabrali 1507 prvorotki u prvom i drugom tromjesečju trudnoće. Od toga, 1244 sudionica (83%) je ispunilo upitnik na početku i sa 3, 6, 12 i 18 mjeseci nakon poroda. Gotovo polovica (49,0%) su imale spontani vaginalni porod, a dvije trećine njih je imalo laceraciju sa šavovima i / ili epiziotomiju. Gotovo jedna petina ispitanica je imalo hitan carski rez, 10,8% je imalo asistirani vaginalni porod uz pomoć vakuum ekstrakcije, 10,7% je imalo porođaj forcepsom, a 9,7% elektivni carski rez.

97,7% žena je imalo vaginalni spolni odnos do 18 mjeseci nakon porođaja, a 23,4% je izjavilo da ima dispareuniju. Univarijantnom i multivarijabilnom logističkom regresijom je dokazano da je operativni zahvat povezan s dispareunijom u prvih 18 mjeseci, nakon prilagodbe za životnu dob i druge potencijalne dodatne čimbenike. Relativni rizik bio je 2,41 kod hitnog carskog reza vs spontani vaginalni porod s netaknutom međicom ili laceracijom bez šavova.

Relativni rizik za dispareuniju nakon porođaja bio je također povećan kod vakuum ekstrakcije za 2,28 puta i kod elektivnog carskog reza za 1,71 puta u usporedbi sa spontanim porođajem.

"Nema dovoljno podataka o dugotrajnijem utjecaju porođajnih operacija na zdravlje majki", rekla je dr McDonald u priopćenju. "Činjenica da je dispareunija češća kod žena koje su imale operativne postupke tijekom porođaja ukazuje na potrebu za istraživanjem morbiditeta vezanog uz porođaje i potrebu za sprečavanjem postporođajnog morbiditeta gdje je to moguće."

Ostali faktori povezani s dispareunijom 18 mjeseci nakon poroda su dispareunija prije trudnoće (OR, 2,09), zlostavljanje intimnog partnera u prvih 12 mjeseci nakon porođaja (OR, 1,84), majčin umor (OR, 1,51). U prvih 12 mjeseci nakon poroda je 16% ispitanica navelo zlostavljanje od strane partnera, a 32,4% od njih je navelo dispareuniju 18 mjeseci nakon porođaja u usporedbi s 20,7% žena koje nisu prijavile zlostavljanje.

"Ovo je prva studija s detaljnim, čestim i dugotrajnim praćenjem procjene dispareunije u odnosu prema opstetričkim rizičnim čimbenicima," rekao je u priopćenju Patrick Chien, zamjenik glavnog urednika časopisa BJOG. "Ova studija nam pruža konkretne dokaze o opsegu i upornosti dispareunije nakon porođaja i vezu s načinom porođaja te perinealnom traumom. Buduća istraživanja bi trebala ići u smjeru sprečavanja dispareunije."

Ograničenja ove studije uključuju oslanjanje na vlastita izvješća žena, uzorak ograničen na prvorotke i slabiju zastupljenost žena mlađih i ne-engleskog govornog područja rođenih u inozemstvu

 

 

BJOG. Objavljeno online, 2015.:: Dubravka Dedeić, dr.med :: spec. ginekologije i porodništva :: Poliklinika Harni
  Novosti - Sve