Datum zadnje izmjene: 16. 01. 2020.


Premda ne postoji izravna veza, razina estrogena u seruma mogla bi utjecati na funkciju Majbovih žlijezda i stoga biti odgovorna za suhoću oku u postmenopauzalnih žena koja ne izazvana Sjogrenovom bolesti, navode znanstvenici iz Australije i Njemačke.

Ovi rezultate, napisala je Dr. Blanka Golebiowski, "pomoći će boljem razumijevanju koji dio površine oka je izložen utjecaju niske estrogenske razine. Ovo će pomoći u promišljanju ciljanog liječenja u stanjima kao što je suhoća oka. Aktualna terapija suhog oka je najvećim dijelom simptomatska i ne djeluje na uzrok ovog vrlo čestog, veoma iritantnog i ponekada vrlo bolnog stanja."

U internetskom članku objavljenom u časopisu 'British Journal of Ophthalmology', Dr. Golebiowski, iz 'University of New South Wales, Sydney, i kolege zabilježili su da učestalost suhog oka raste sa životnom dobi, češća je kod žena nego kod muškaraca i značajno je veće pojavnosti u postmenopauzalnoj dobi. Estrogenska nadomjesna terapija je osobito povezana s porastom rizika nastanaka suhog oka.

Kako bi prikupili daljnje informaciji o međusobnoj povezanosti, znanstveni tim je pratio 46 žena postmenopauzalne dobi sa suhim okom. Njihova prosječna starost je bila 64.4 godine, a ni jedna žena nije koristila hormonsku nadomjesnu terapiju.

Kod ispitanica je provedena serija testova i mjerenja, uključivo ispitivanje okularnih simptoma, funkcije suzanje i izgleda Majbovih žlijeda.
Okularni simptomi su bili povećani, ali su objektivni znaci bili unutar normalnog raspona. Samo su veća koncentracija 17-beta-estradiola (E2) u serumu bila povezana s funkcijom žlijezda i teleangektazijama očnog kapka, a veća starost bila je značajan pretkazatelj lošijeg kvaliteta sekrecije Majbovih žlijezda.

Međutim, multivarijatna analiza je pokazala da razina estradiola i drugih hormona u serumu nije značajan pretkazatelj okularnih simptoma. Znanstvenici naglašuju da je možda potreban veći uzorak ispitanica da bi se ustvrdila i pokazala statistička značajnost između simptoma i razine hormona, obzirom na veliku varijabilnost obadvije varijable. "

"Kvaliteta sekrecija Majbovih žlijezda, osobito izražajnost i kvalitet sekrecije, identificirani su kao ključni u nastanku simptoma suhog oka." Osmolarnost suza također je značajan pretkazatelj simptoma u okviru indeksa Bolesti suhog oka.

Ovi rezultati, zaključak je autora, "ukazuju da funkcija Majbovih žlijezda podupire simptome suhog oka u ovoj kohorti, a istraživanja u većoj skupini bi mogla dalje rasvijetliti ulogu spolnih hormona."

Zbrajajući, Dr. Golebiowski je nadometnula, "Suhoća oka je jedan od najčešćih razloga za posjetu okulistu, tako da će učinkovitije liječenje značiti značajne ekonomske uštede."


 

SOURCE: http://bit.ly/1W3h3As
Br J Ophthalmol 2016.Dr. Vesna Harni
  Novosti - Sve