Datum zadnje izmjene: 06. 11. 2023.

Korištenje marihuane kod muškaraca može utjecati na uspjeh trudnoće njihovih partnerica, pokazalo je novo istraživanje. Neke studije su pokazale da marihuana može negativno utjecati na kvalitetu sperme i povećati fragmentaciju DNK, što može doprinijeti nepovoljnim ishodima trudnoće, uključujući pobačaj, rekla je Alyssa Harlow,  doktorand na Sveučilištu za javno zdravstvo u Bostonu.

Prema našim spoznajama ovo je prvo istraživanje koje je proučavalo parove u kojima je muškarac koristio marihuanu prije i tijekom trudnoće partnerice, rekla je Harlow.

Harlow je izvjestila o rezultatima PRESTO studije / kohortne studije o parovima koji planiraju osnovati obitelj u Sjevernoj Americi, na Znanstvenom kongresu Američkog društva za reproduktivnu medicinu 2019.

Prije početka istraživanja, muškarci i žene odvojeno su izvijestili o demografskim karakteristikama, medicinskoj anamnezi, životnom stilu i faktorima ponašanja, uključujući upotrebu marihuane. Osim toga, žene su dvomjesečno ispunile upitnik do začeća i u različitim fazama tijekom trudnoće.

Kod 1,535 praćenih parova 1267 (82.5%) muškaraca prijavilo je da nisu koristili marihuanu 2 mjeseca prije studije, 140 (9.1%) je prijavilo upotrebu marihuane manje od jednom tjedno, a 128 (8.3%) je prijavilo upotrebu marihuane barem jednom tjedno. Tijekom praćenja, 292 (17.5%) žena je imalo spontani pobačaj.

Uporaba marihuane od strane muškaraca i rizik spontanog pobačaja

Rizik za spontani pobačaj bio je gotovo dvostruko veći kad su budući očevi marihuanu koristili barem jednom tjedno nego kad nisu koristili marihuanu. Nije bilo povećanog rizika kad su očevi koristili marihuanu manje od jednom tjedno.

Postoji povezanost između tjednog korištenja marihuane i gubitka trudnoće prije 8. tjedna, što nam govori u prilog da upotreba marihuane može oštetiti spermu.Već dugo postoji zabrinutost zbog utjecaja marihuane na kvalitetu sperme.Važno je napraviti više ovakvih istraživanja radi boljeg savjetovanja naših pacijenata.

Općenito se ne preporuča pušenje, alkohol pa tako i uporaba marihuane kod planiranja i tijekom trudnoće.

 

Američko društvo za reproduktivnu medicinu (ASRM) 2019 Znanstveni kongres: Sažetak O-4. 

 

Poliklinika Harni

Povezane teme

  Novosti - Sve