Datum zadnje izmjene: 13. 01. 2020.

Uporaba multivitamina i spektar autističnih oboljenja


Vrlo je malo poznato može li prehrana tijekom trudnoće utjecati na rizik od autizma u potomstvu.

Nova studija koja je obuhvatila gotovo 300,000 parova majki i djece u Švedskoj ukazuje da je redovita uporaba multivitaminskih preparata tijekom trudnoće povezana s 31% manjim rizikom od poremećaja iz spektra autizma s intelektualnim invaliditetom.

Ovaj rezultat nije ovisio o tome, jesu li multivitaminske formule bile sa ili bez dodatka željeza ili folne kiseline.

Važno je napomenuti da multivitaminska uporaba nije utjecala na rizik nastanka autizma bez intelektualnih teškoća kod djece.

Ova velika opservacijska studija dobro je kontrolirana za potencijalne kofaktore.

No međutim, nađena je razlika među trudnicama koje su koristile multivitamine i trudnicama koje nisu uzimale multivitaminske preparate.

Multivitaminske preparate su uzimale starije trudnice, u prvoj trudnoći, majke s većim obrazovanjem, većim prihodima i trudnice koje nisu pušile.

Rezultati ovog istraživanja naglašavaju poruku da trebamo savjetovati trudnice, pa čak i one mlađe u reproduktivnoj dobi za uzimanje prenatalnih vitamina.

 

References
1. DeVilbiss EA, Magnusson C, Gardner RM, et al. Antenatal nutritional supplementation and autism spectrum disorders in the Stockholm youth cohort: population based cohort study. BMJ. 2017;4;359:j4273.Dr. Vesna Harni

  Novosti - Sve