Datum zadnje izmjene: 18. 01. 2020.


Prenatalni probir na sifilis i hepatitis B se gotovo u potpunosti provodi kod osiguranih žena u Medicaidu i u komercijalnim osiguranjima, ali stopa skrininga za HIV i klamidiju je znatno manja, navodi se u studiji objavljenoj u internetskom izdanju časopisa "Obstetrics & Gynecolog"y.

"S obzirom da su žene u našem istraživanju imale prenatalnu skrb, kompletnu zdravstvenu uslugu na razini u skladu s aktualnim smjernicama i raspoloživim metodama ispitivanja sve je to doprinijelo niskoj stopi spolno prenosivih bolesti (STD)." napisali su Christine E. Ross, doktor medicine iz Odjela za prevenciju spolno prenosivih bolesti i Odjela za HIV / AIDS-a Centra za kontrolu i prevenciju bolesti u Atlanti, Georgia, i kolege. "Pridržavanje nacionalnih preporuka može smanjiti negativne ishode koji se odnose na spolno prenosive bolesti u trudnoći."

Autori navode da ne liječenje spolno prenosivih bolesti povećava rizik za nepovoljne ishode kod trudnica i njihovih potomaka, uključujući spontani pobačaj, prijevremeni porođaj, mrtvorođenče i prirođene malformacije. "Zbog tih mogućih negativnih ishoda i dostupnosti jeftinih preciznih dijagnostičkih testova te vrlo učinkovitih načina liječenja, prenatalni probir se preporučuje za nekoliko spolno prenosivih bolesti."

Za procjenu stope prenatalnog skrininga za sifilis, hepatitis B, HIV, klamidiju i gonoreju kod osiguranih žena u prenatalnoj skrbi, istraživači su analizirali podatke od 2009-2010.g. iz baze podataka koja sadrži podatke o Medicaid-osiguranicama i komercijalnim osiguranicama.

Istražitelji su koristiti proceduralne i dijagnostičke kodove u identifikaciji trudnica starosti od 15 do 44 godina koje su imale porođaj živorođenog djeteta u 2010. godini, kontinuirano osiguranje najmanje 210 dana prije poroda i najmanje jedno tipično prenatalno testiranje krvi.

Stopa skrininga među 98.709 Medicaid-osiguranih trudnica je bila 96,3% za sifilis, 96,3% za hepatitis B, 82,4% za HIV, 83,1% za klamidiju, a 74,8% za gonoreju. Stopa skrininga među 266.012 komercijalno osiguranih žena je bila 97,8%, 96,8%, 85,4%, 70,3% i 68,6%.

Među obje ove skupine, žene koje su imale PAPA test su imale veću vjerojatnost da će imati prenatalni probir za klamidiju i gonoreju. Mlađe žene i crnkinje su imale najvišu stopu skrininga za klamidiju.

"Unatoč tome što je probir za sifilis i hepatitis B kod žena u našem istraživanju bio skoro jednak općoj stopi probira, prenatalni probir za HIV je bio ispod optimalnog," navode autori. "Probir na klamidiju je bio nedovoljno iskorišten te je veća vjerojatnost da će se dijagnosticirati u PAPA testu. Naša analiza je bila ograničena na žene s prenatalnom skrbi i na tipično prenatalno testiranje krvi. "

Autori navode nekoliko ograničenja studije, uključujući nedostatak generalizacije uzorka jer su koristili konvencionalan uzorak.

 

 

Obstet Gynecol. Objavljeno online 2015.:: Dubravka Dedeić, dr.med :: spec. ginekologije i porodništva :: Poliklinika Harni
  Novosti - Sve