Datum zadnje izmjene: 09. 05. 2020.

Odvajanje majki s COVID-19 od novorođenčadi u bolnici kako bi se spriječilo širenje virusa zahtijeva prekid dojenje, uznemirava majku i dijete i ima druge negativne posljedice koje vjerojatno nadmašuju bilo kakvu korist, upozoravaju stručnjaci za hranjenje novorođenčadi.

"Mamama trebaju bebe, a bebe trebaju mame. Ponekad moramo odvojiti mame od beba, ali nema dobrih znanstvenih dokaza koji bi mogli potvrditi da je ovo jedno od tih razdoblja", rekla je dr. Alison Stuebe, ugledna znanstvenica iz područja prehrane dojenčadi i male djece i profesorica ginekologije i opstetricije na Sveučilištu za globalno zdravlje na Sveučilištu North Carolina Gillings u Chapel Hillu.

U slučajevima kada je trudnica posumnjala ili potvrdila COVID-19, američki Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) u početku su savjetovali bolnice da "razmotre privremeno odvajanje majke od svog djeteta." Početkom travnja CDC je revidirao smjernice kako bi naglasio važnost kontakta koža-koža između majke i novorođenčeta i rekao da se odluka o razdvajanju treba donijeti "za svaki slučaj, koristeći zajedničko odlučivanje majka i kliničkog tima.

"Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) i druge skupine kažu da bi majke s potvrđenim ili sumnjivim COVID-19 trebale biti u istoj prostoriji s bebama i dojiti, pri čemu se preporučuje nošenje maske za majku, često pranje ruku i dezinfekcija površina, navodi dr. Stuebe u radu o rizicima odvajanja djeteta od majke objavljenom u časopisu Medicina dojenja.

"Ako mama nije u stanju brinuti se za svoje dijete i nalazi se na odjelu intenzivne njege, to je posve drugačija situacija", rekla je dr. Stuebe. U tom slučaju, majci se može pomoći u izdajanju mlijeka za svoje dijete ako želi.

Ali ako je majka s COVID-19 dovoljno zdrava da bi se mogla brinuti o svom djetetu - a mnoge nemaju simptome, primijetila je dr. Stuebe - odvajanje nije opravdano.

Iako je cilj razdvajanja spriječiti da se dijete zarazi virusom u bolnici, piše ona, bebe i dalje mogu biti izložene virusu nakon odlaska kući. "Osobito u kontekstu socijalne udaljenosti i ograničenja putovanja, tek manji broj obitelji ima resurse za izoliranje novorođenčeta kod kuće, a vrlo je vjerojatno da će i drugi članovi kućanstva biti zaraženi", dodaje ona. "Stoga izolacija u bolnici može odgoditi, ali ne i spriječiti, infekciju novorođenčadi."

Dojenje jača imunološki sustav novorođenčadi na mnogo načina, napominje dr. Stuebe. "Oduzimanje djeteta može nauditi djetetu. To također može naštetiti mami", rekla je. "Ako imate mamu s COVID-om i odnesete joj dijete, njeno stanje možete pogoršati."

Konačno, kako ističe u svom članku, odvajanje udvostručuje potražnju za osobnom zaštitnom opremom i drugim ključnim zalihama na već napregnutom zdravstvenom sustavu.

Projekt četvrtog tromjesečja, web stranica koju uređuju dr. Dr. Stuebe i ostali kolege iz UNC-a, pružaju novovjekovne informacije o COVID-19 za nove majke (https://bit.ly/2KpFKFz).

"Definitivno se slažem s tim da bi trebalo dijeliti zajedničko odlučivanje s pacijentima. I mislim da je taj razgovor nedostajao, da zdravstveni sustavi donose odluke o pacijentima, a ne uključuju ih zapravo u raspravu", rekla je dr. Judette Louis, predsjednik Društva za medicinu majke i fetusa i stolica za porodništvo i ginekologiju na Sveučilištu Južna Florida u Tampi.

Dojenje u doba koronavirusne infekcije

Nema dovoljno podataka da odvajanje u bolnici sprečava da se novorođenčad zarazi, napomenula je dr. Louis, iako mogu postojati štete odvajanju, uključujući prekid dojenja.

Razdvajanje je bilo zadani pristup tijekom krize COVID-19 u SAD-u, dodala je, ali nakon odustajanja majki od ovog koncepta, mnogi centri su krenuli prema zajedničkom odlučivanju."

Odluka o tome da li se odvajate ili ne mora biti donesena od slučaja do slučaja, jer ako je mama teško bolesna, onda je to drugačije", rekao je dr. Louis.

 

SOURCE: https://bit.ly/2Korq0k Breastfeeding Medicine, online  2020.

 

Dr. med. Vesna Harni

Povezane teme

  Novosti - Sve