Datum zadnje izmjene: 15. 11. 2023.

Dojenje može zaštititi dojenčad od pretjerane težine u prvoj godini života poticanjem rasta korisnih mikroorganizama crijeva, dok hranjenje formulom može potaknuti promjene mikrobiota crijeva koje su povezane s prekomjernom tjelesnom težinom, prema novim podacima iz kanadske studije Canadian Healthy Infant Longitudinal Development (CHILD). Analiza je pokazala da je raniji prestanak dojenja i nadomjestak formulom bio povezan s povećanjem rizika za prekomjernu težinu ovisno o dozi unutar 12 mjeseci, a ta je povezanost djelomično objašnjena crijevnim mikrobiotskim karakteristikama u dobi od tri do četiri mjeseca starosti, objavili su istraživači na mreži u JAMA Pedatrics.

"Ova studija pruža nove informacije kako bi pomogla kliničarima i roditeljima da donose informirane odluke o prehrani dojenčadi", izjavio je dr. Meghan Azad iz Dječjeg bolničkog istraživačkog instituta Manitobe u Winnipegu. "Dojenje ima mnoge važne i dugoročne zdravstvene prednosti. Naša studija pokazuje da majčino mlijeko ima ogroman utjecaj na mikrobiološku crijevnu floru i da dojenje bebe značajno smanjuje vjerojatnost da će imati prekomjernu tjelesnu težinu", rekla je dr. Azad. Pretilost počinje u ranoj životnoj dobi i nije jasno kako prehrambene navike dojenčadi utječu na razvoj mikrobiota i na debljanje, zabilježili su u svom članku. Analizirali su podatke o prehrambenim navikama i nalaze fekalne mikrobiote za skupinu dojenčadi u studiji CHILD. U tri mjeseca, 579 od 1,077 (53.8%) je isključivo hranjeno majčinim mlijekom.

Dojenčad koja je isključivo hranjena formulom u tri mjeseca je imala dvostruko povećani rizik za prekomjernu težinu s 12 mjeseci, 33% prema 19%, omjer vjerojatnosti, 2.04.

U razdoblju s tri do četiri mjeseca, hranjenje formulom je koreliralo s višom raznolikošću mikrobiota i povećanom količinom Lachnospiraceae, što je djelomično objasnilo povećani rizik od prekomjerne težine u dojenčadi koja nije dojena.

Dojenje štiti od pretilosti djece poticanjem zdravih crijevnih bakterija

"Važno je," rekla je dr. Azad, "što smo primijetili odgovor na dozu, što znači da svaki obrok pomaže – povremeno dojenje je bolje od ničega, a svaki dodatni tjedan ili mjesec čini razliku u mikroorganizmima crijeva i riziku od pretilosti. Mislim da je ovo važna poruka jer se neke majke osjećaju pod pritiskom s preporukama za isključivo šestomjesečno dojenje. Čini se da je to optimalno, ali je čak i djelomično dojenje ili kraće trajanje dojenja korisno. "

Postoje suptilne ali statistički značajne razlike u mikrobioti dojenčadi koja su bila izložena formuli samo kratko za vrijeme boravka u bolnici, iako kliničke implikacije tih promjena nisu jasne.

Dr. Azad je rekla da je ovo prva studija koja istražuje pitanje "samo jedne bočice" formule u bolnici u odnosu na pretilost i mikrobiom.

"Naši rezultati sugeriraju da nema velikog utjecaja na pretilost, ali postoje neke suptilne promjene u mikrobiomu. Potrebno je više istraživanja kako bi se shvatilo što to znači za zdravlje, ali u međuvremenu trebamo biti oprezni oko davanja formule tijekom ovog kritičnog razdoblja neposredno nakon rođenja, osim ako je medicinski nužno ", rekla je. "Formula nikada nije mogla zamijeniti u potpunosti majčino mlijeko, jer majčino mlijeko sadrži tisuće bioaktivnih komponenti koje su "individualizirane "za dojenčad, a razlikuju se između majki i mijenjaju tijekom vremena".


 

IZVOR: https://bit.ly/2sJUR3v
JAMA Pediatr 2018.


Poliklinika Harni

Povezane teme

  Novosti - Sve