Datum zadnje izmjene: 02. 02. 2020.

Je li i kod nas ekološko opterećenje olovom izraženo u toj mjeri kao u Meksiku, teško je suditi. No, podatci meksičke studije o povećanoj mobilizaciji olova iz kostiju u žena koje svoju djecu hrane isključivo dojenjem djeluju vrlo uznemiravajuće.

U istraživanju stimulira li dojenje oslobađanje olova iz kostiju, meksički znanstvenici ispitivali su navike dojenja i koncentraciju olova u krvi i kostima kod 425 trudnica u vrijeme porođaja i potom jedan, četiri i sedam mjeseci nakon porođaja.

Razina olova ispitivana je metodom atomske apsorpcijske spektroskopije.

Prosječna izmjerena razina olova u vrijeme porođaja iznosila 8,4 mikrograma/dl u krvi i 10,6 mikrograma/dl u kostima.

Nakon korekcije podataka u odnosu na koncentraciju olova u životnom okolišu, kao i učestalost dojenja uspoređivane su vrijednosti olova u krvi majki koje su dojile u potpunosti ili djelomično s rezultatima majki koje su prestale dojiti i svoje bebe hranile na bočicu.

Izravna usporedba pokazuje da je razina olova u krvi kod žena koje su svoje bebe dojile u potpunosti bila viša u prosjeku za 1,4 mikrograma/dl u odnosu na žene koje su prekinule dojenje.

Slični rezultati nađeni su i za žene koje su djelomično dojile: razina olova u krvi ovih žena je bila viša za 1,0 mikrogram/dl u odnosu na žene koje uopće nisu dojile.

Rezultati meksičkog istraživanja podržavaju hipotezu da dojenje izravno utječe na količinu oslobođenog olova iz kostiju.

Više od toga ova studija upućuje na važnost redukcije ekspozicije endogenim i egzogenim izvorima olova, odnosno korištenja zaštitnih mjera prilikom izloženosti, kao i smanjenja ekološke opterećenosti olovom.
 

Am J Epidemiol 2002; Vol 155 (5): 420-428

 

dr. Vesna Harni
  Novosti - Sve