Datum zadnje izmjene: 10. 02. 2020.

Velika većina mladih djevojaka u SAD-u s teškim menstrualnim krvarenjem nije obrađena za von Willebrandovu bolest, usprkos dugotrajnim preporukama Američkog koledža opstetričara i ginekologa (ACOG), pokazuje nova studija. Do 20% djevojaka s teškim menstrualnim krvarenjem imati će temeljni poremećaj krvarenja, najčešće von Willebrandovu bolest, napominje Dr. Amanda Jacobson iz Nationwide Children's Hospital i Ohio State University u Columbusu, Ohio i kolege iz Obstetrics & Gynecology.

"Početak teškog menstrualnog krvarenja kod menarhe često je prvi znak von Willebrandove bolesti kod pogođenih bolesnica. Rana dijagnoza von Willebrandove bolesti omogućuje dodatne strategije liječenja teških menstruacija i profilaksu krvarenja tijekom budućih kirurških zahvata ili porođaja", istaknuli su.

Ipak, njihova analiza državnih podataka za 2011.-2013. za više od 23.800 djevojaka i adolescentica (10 do 17 godina) s dijagnozom teškog menstrualnog krvarenja pokazuje da je samo 8% ispitano na nedostatak von Willebrandovog faktora. Stope screeninga bile su nešto bolje (16%) kod onih s teškim menstrualnim krvarenjem.

Čimbenici povezani s većom učestalosti probira von Willebrand bolesti bili su mlađa dob kod dijagnoze, testiranje anemije zbog nedostatka željeza, posjedovanje komercijalnog osiguranja, pregled ginekologa kod početnih teških menstrualnih krvarenja , prebivalište u gradskom području.

"Povećana svijest i pridržavanje preporučenih preporuka za screening može povećati dijagnozu von Willebrandove bolesti", zaključili su autori.

Djevojke s obilnim menstruacijama - von Willebrandova bolest?

Primjećuju da će razni pružatelji zdravstvene skrbi biti "prvi odgovorni" za djevojčice i adolescente s teškim menstrualnim krvarenjem ", što naglašava potrebu za povećanom svijesti za von Willebrandovu bolest među svim pružateljima zdravstvene skrbi koji se brinu o adolescenticama i prepoznavanjem da teško menstruacijsko krvarenje je najčešći i često prvi simptom krvarenja kod mladih žena s von Willebrandovom bolesti. " 

IZVOR: https://bit.ly/2G1FyHZ
Obstet Gynecol 2018.Dr. Sanja Tadić

Povezane teme

  Novosti - Sve