Datum zadnje izmjene: 14. 12. 2023.

Dojenje, čak i ako se radi samo o nekoliko mjeseci dojenja, može smanjiti rizik javljanja akutne limfoblastične leukemije u djece, ukazuju rezultati nove metaanalize.

Analiza 14 istraživanja provedenih od 1988. godine ukazuju da djeca koja su dojena šest mjeseci ili dulje imaju 24% manji rizik javljanja akutne limfoblastične leukemije. Dojenje je također bilo povezano s 15% nižim rizikom javljanja akutne mijeloblastične leukemije.

Osim toga, dojenje tijekom šest mjeseci ili čak i kraće imalo je zaštitni utjecaj na javljanje obje vrste leukemije, no s nešto manjom uspješnosti.

Različite studije pokazale su nedosljedne zaključke o tome utječe li dojenje na rizik javljanja leukemije u djece. Novi rezultati temeljeni na međunarodnim ispitivanjima u koja je bilo uključeno više od 8.000 djece s akutnom limfoblastičnom ili mijeloblastičnom leukemijom ukazuju na snažnu povezanost i zaštitni učinak dojenja, navode američki znanstvenici sa Sveučilišta u Kaliforniji (University of California, Berkeley). Njihovi rezultati objavljeni su najnovijem broju znanstvenog časopisa Public Health Reports.

Dojenje snižava rizik javljanja uobičajenih infekcija u dječijem dobu, što može objasniti i povezanost između dojenja i niskog rizika javljanja leukemije, ukazuju kalifornijski istraživači.

Ostali znanstvenici pretpostavljaju da slabiji, abnormalni imunološki odgovor na infekciju u ranoj životnoj dobi može igrati ulogu u nastanku akutne limfoblastične leukemije.

U djece s genetskim greškama koja su predisponirana obolijevanju, takav abnormalan imunološki odgovor mogao bi djelovati kao sekundarni događaj koji bi rezultirao nastankom akutne limfoblastične leukemije, objašnjavaju znanstvenici.

Nalaz da je dojenje također povezano s niskim rizikom javljanja akutne mijeloblastične leukemije ne može se objasniti biološkim razlozima, navode istraživači. Moguće je da odvojeni mehanizam koji se zasniva na imunološkoj reakciji leži u osnovi ove povezanosti, iako će konačni odgovor na ovo pitanje dati tek dodatna istraživanja.

Znanstvenici upozoravaju da žene koje iz bilo kojeg razloga ne mogu dojiti svoju djecu ne brinu kako su njihova djeca zbog toga izložena većem riziku obolijevanja od leukemije.

Umjesto toga, naglašavaju, rezultati ove studije upućuju da bi nizak rizik obolijevanja od leukemije mogao biti dodan na listu potencijalnih dobrobiti dojenja.


Public Health Rep 2004;119:521-535


dr. Vesna Harni
  Novosti - Sve