Datum zadnje izmjene: 19. 01. 2020.


Poznato je da dojenje smanjuje učestalost infekcija kod djece, ali nova američka studija pokazuje da zaštita traje puno dulje.

Od tisuću 6-godišnjaka koji su praćeni od rođenja, oni koji su dojeni kao bebe su imali daleko manju vjerojatnost da će imati kasnije u djetinjstvu infekcije uha, sinusa ili grla. Što su dulje dojeni tijekom prve godine, smanjivala se vjerojatnost za te infekcije u dobi od 6 godina.

"Ova studija daje čvrste dokaze da zdravstvene prednosti dojenja sežu i nakon dojenačkog doba te se čini da je dojenje najbolji recept za sprečavanje ovih infekcija", rekla je dr Ruowei Li, epidemiolog u Centru za kontrolu bolesti i prevenciju (CDC) u Atlanti, vođa studije.

Smatra se da su infekcije uha odgovorne za najmanje 24 milijuna posjeta liječniku u godinu dana u SAD-u, izjavila je Li za Reuters Health u e-mailu, a tu je i do 1 milijarda slučajeva akutne upale sinusa svake godine. Praćenje beba koje su bile dio istraživanja o dojenju pružilo je jedinstvenu priliku da se vidi postoje li dugoročne koristi od dojenja, rekla je ona.

Li i njezini kolege su koristili podatke od žena koje su izvorno uvedene u veliku studiju Infant Feeding Practices Study II, provedenu od strane U.S. Food and Drug Administration i CDC od 2005-2007.

Istraživači su kontaktirali 1.281 majki u 2012.g., kada su njihova djeca bila oko 6 godina stara, te su ih pitali o broju i vrsti uobičajenih infekcija djece u prethodnih 12 mjeseci. Također su pitali koliko je puta dijete bilo u liječničkoj ordinaciji. Tim je ustvrdio da je 66% djece bilo prehlađeno ili je imalo infekcije gornjih dišnih putova u posljednjih godinu dana, 25% je imalo upale uha, 24% je imalo infekcije grla, a 16% ih je imalo infekcije sinusa.

Pluća i infekcije mokraćnog sustava nisu bili tako česta pojava. Kad je Limov tim usporedio djecu bazirajući se na podatku jesu li i koliko dugo dojena, otkrili su da je oko 15% djece koja su dojena imalo infekcije sinusa u odnosu na 22% onih koja nisu dojena. Oko 24% djece koja su dojena je imalo infekcije grla u odnosu na 30% onih koji nikada nisu dojena. 25% djece koja su dojena je imalo upale uha u usporedbi s 28% djece koja nisu dojena, prema rezultatima objavljenim online 1. rujna u časopisu Pediatrics.

Nije bilo razlike u broju slučajeva prehlade, infekcija gornjih dišnih puteva, upale pluća ili drugih plućnih infekcija. No, za uho, grlo i sinuse su istraživači otkrili da su dulje dojena djeca imala manje izglede za te infekcije. Djeca dojena najmanje 9 mjeseci kao bebe su bila za jednu trećinu do jednu polovinu manje bolesna nego djeca dojena od 0-3 mjeseca.

"Ova studija pokazuje da, ako majka doji i kasnije uvodi drugu hranu i piće osim majčinog mlijeka, postoje manji izgledi da će njezino dijete imati infekcije uha, grla i sinusa," rekla je Li. Ona i njezini koautori su raspravljali u svom izvješću da moraju postojati neki čimbenici u majčinom mlijeku koji mogu potaknuti razvoj imunološkog sustava dojenčeta na taj način da efekt bude dugotrajan. Također navode da mogu postojati i neki drugi razlozi koji bi mogli objasniti manji broj infekcija kod djece koja su dojena.

Li je rekla da Američka pedijatrijska akademija (AAP) preporučuje isključivo dojenje za dijete unutar prvih 6 mjeseci, nakon čega slijedi dojenje barem do 12 mjeseci s uvođenjem kvalitetne hrane.

"Majke trebaju imati podršku od strane zdravstvenih djelatnika, na svojim radnim mjestima i u zajednicama po preporukama koje se nalaze u AAP smjernicama o dojenju," rekla je Li.

 

IZVOR: http://bit.ly/1lTfzIb
Pediatrics 2014.:: Dubravka Dedeić dr.med :: spec. ginekologije i porodništva :: Poliklinika Harni
  Novosti - Sve