Datum zadnje izmjene: 09. 05. 2022.


Djeca koja su dojena više od 6 mjeseci imaju najbolje rezultate u testovima kognicije, jezika i motoričkog razvoja, pokazuje i još jednom potvrđuje grčko istraživanje. Poznato je da dojenje povoljno djeluje na razmišljanje i pamćenje, ali manje je jasno kako djeluje na jezičnu vještinu, pokrete i koordinaciju. Ovo istraživanje ne daje dokaze da je dojenje odgovorno za bolji razvoj, ali pokazuje čvrstu povezanost.

Većina dokaza "sasvim jasno pokazuje značajne dobrobiti dojenja", kaže dr. Dimitri Christakis, profesor pedijatrije sa Sveučilišta Washington i ravnatelj Centra za zdravlje djece, ponašanje i razvoj na Seattle Children's Research Institute. On sam nije sudjelovao u istraživanju. "Mislim da imamo više nego dovoljno dokaza o prednostima dojenja i da je vrijeme da to poglavlje zatvorimo i usmjerimo se na poticanje dojenja, jer se bolji rezultati postižu sa svakim mjesecom dojenja duže. "

U grčkoj studiji dobiveni su podaci istraživanja 540 majki i njihove djece. Kada su djeca bila stara 9 mjeseci, majke su odgovarale na upitnik o tome kada su počele dojiti i koliko dugo su dojile, a ponovno su ispunjavale upitnik u dobi djeteta od 18 mjeseci. Testiranje su proveli i psiholozi kada su djeca bila stara 18 mjeseci (kognitivne funkcije, jezične vještine i motorički razvoj). Oko 89% djece bilo je dojeno, od toga je 13% dojeno manje od mjesec dana, 52% dojeno je između jednog i šest mjeseci, a 35% dojeno je duže od 6 mjeseci.

Dojena djeca imale su bolje ukupne rezultate od djece koja nikada nisu dojena, a najbolje rezultate imala su djeca dojena duže od 6 mjeseci. Primjerice, ako je normalan broj bodova u testu spoznaje bio 100, djeca koja nisu dojena imala su 97 bodova, a djeca dojena duže od 6 mjeseci imala su 104 boda. "Iznenadilo nas je što malo majki u Grčkoj doji, unatoč velikim naporima koje država ulaže u promociju dojenja", kažu autori.

Christakis naglašava da u SAD 60-80% žena počne dojiti djecu, ali s četiri mjeseca doji manje od 30% žena. Svjetska zdravstvena organizacija savjetuje isključivo dojenje do 6 mjeseci života bez uvođenja ikakve druge hrane, te nastavak dojenja uz uvođenje ostale hrane do dobi od dvije godine života. "Jedan od razloga tako velikog pada je povratak žena na posao. Trebamo poraditi na tome da se smanji odustajanje žena od dojenja", rekao je prof. Christakis.

"Trebamo osigurati prijateljsku sredinu za djecu i majke koje doje kako bismo potaknuli dojenje ili izdajanje i nakon povratka na posao. Postoji afrička uzrečica da je potrebno cijelo selo da bi se odgojilo dijete, a mi kažemo da je potrebno cijelo selo da bi se dijete dojilo."

 

SOURCE: bit.ly/JPdFqm Journal of Epidemiology and Community Health, online December 13, 2013


 
  Novosti - Sve