Datum zadnje izmjene: 09. 05. 2022.


Prema rezultatima studije the Postoperative Radiotherapy in Minimum-Risk Elderly (PRIME II) čak i kada se čini dobrim, razumno je izbjeći zračenje cijele dojke u starijih žena s početnim stadijem raka dojke.

Skupina od 1,326 žena koje su bile uključene u istraživanje PRIME II provedeno u 6 država SAD, bila je dobi 65 ili više godina. Nakon što im je odstranjen rani rak dojke koji je imao pozitivne estrogenske receptore, rubovi tkiva bili su zdravi i nije bilo pozitivnih pazušnih limfnih čvorova, žene su primale adjuvantnu hormonsku terapiju. Pacijentice su slučajnim odabirom podijeljene u one koje su dodatno zračene i one koje nisu imale radioterapiju.

Povrat raka u istu dojku u 5-godišnjem vremenskom intervalu bio je 1.3% u onih koje su primale radioterapiju i 4.1% u onih koje nisu zračene, rekao je dr. Ian H. Kunkler na Simpoziju o raku dojke održanom u San Antoniju.

"Petogodišnja stopa preživljenja bila je 94.2% u pacijentica koje su bile zračene i tek neznatno manja, 93.8% u skupini koja nije primala radioterapiju", dodao je prof. Kunkler, klinički onkolog sa Sveučilišta Edinburgh.

Relativna dobrobit radioterapije bila je čak i manja u 91% žena koje su imale estrogenski ovisne tumore definirane ER scoreom od najmanje 7. Stopa lokalnog povrata bolesti bila je 3.2% u skupini s radioterapijom i 0.8% bez nje. Iako je apsolutna razlika statistički značajna, ona nije značajna i klinički. Na svakih 100 žena koje su odgovarale obilježjima danima u studiji PRIME i koje su imale radioterapiju, u 3 će se spriječiti povrat bolesti, u 1 će svakako nastupiti povrat bolesti, a u ostalih 96 od toga liječenja nema koristi.

"Ovo je zaista primjer prekomjernog i nepotrebnog liječenja. Smatram da je važno da liječnik i pacijentica rasprave je li blaga dobrobit koju ima radioterapija u ovom slučaju vrijedna niza komplikacija koje zračenje uzrokuje", rekao je dr. Kunkler.

Napominje se da je radioterapija neizostavno potrebna u oko 9% žena koje imaju nizak status estrogenih receptora. U tih žena, ukoliko se ne zrače, doći će do povrata bolesti u 11.1% njih, a ukoliko se zrače, u 0%. Više od polovine svih karcinoma dojke ranog stadija javlja se u žena dobi 65 ili više godina.

Postoperativna radioterapija nakon odstranjenja raka dojke bila je oduvijek neizostavni dio liječenja neovisno o dobi i rizičnim faktorima, a bilo je vrlo malo podataka koji se odnose na starije žene.

Dr. Kunkler procjenjuje da se rezultati PRIME II mogu primijeniti na 60%-70% svih žena s rakom dojke nakon dobi od 65 godina. Predviđa da će rezultati istraživanja vrlo vjerojatno promijeniti način liječenja.

"Svi smo mislili da je više ujedno i bolje: što više lijekova, što više zračenja, što veći kirurški zahvat, velike doze kemoterapije i transplantacija koštane srži. Razvojem znanja u posljednjih 30 godina, pokazalo se da nismo bili u pravu. Danas se sve više smanjuju opseg kirurškog zahvata i doze zračenja kojima se uspješno kontrolira lokalna bolest, odnosno rani rak dojke. Vjerujemo da će ljudi sve više to prihvaćati", rekao je dr. Kent Osborne, ravnatelj the Dan L. Duncan Cancer Center and the Lester and Sue Smith Breast Center iz Houstona.

  Novosti - Sve