Datum zadnje izmjene: 20. 01. 2020.


Učestalost karcinoma usta i ždrijela (orofaringealnog karcinoma ) je značajno porasla u zadnja dva desetljeća i to najviše u visokorazvijenim zemljama. Po rezultatima nove studije, raste učestalost humanog papillomavirusa (HPV) u incidenciji karcinoma orofarinksa, posebice kod muškaraca.

Izvještaji iz različitih zemalja u zadnjih nekoliko godina pokazuju povećanu incidenciju orofaringealnog karcinoma, navodi autor studije Anil K. Chaturvedi, dr.med. (Odjel za epidemiologiju i genetiku karcinoma Nacionalnog instituta za karcinome).

Studije rađene u Australiji, Švedskoj i USA su pokazale da je došlo do dramatičnog povećanja HPV-pozitivnih orofaringealnih karcinoma od 1980.g. Najveća prevalencija je kod muškaraca mlađih od 60 godina.

Kako je već spominjano na Medscape Medical News, duhan i alkohol su smatrani najvećim rizičnim faktorima za karcinome glave i vrata. U prijašnjim case-control studijama postojeća HPV infekcija je povećavala rizik razvoja orofaringealnog karcinoma za 32, mnogo više od trostrukog povećanja rizika povezanog s pušenjem i 2,5 puta većeg rizika povezanog s uživanjem alkohola (N Engl J Med. 2007;356:1944-1956). Iznenađujuće, nema dokaza povezanosti kontakta s HPV-om i korištenjem duhana ili alkohola.

"Virus je taj koji pokreće rak", rekla je Maura Gillison, dr.med. (Sidney
Kimmel Comprehensive Cancer Center, Johns Hopkins, Baltimore). "Kada HPV dovoljno ošteti stanicu da započne proces promjene u malignu aletraciju, alkohol i duhan više ne sudjeluju u daljnjem oštećenju."

Novije istraživanje je pokazalo da se incidencija HPV-pozitivnih tumora tonzila gotovo udvostručava svakog desetljeća od 1970. do 2007.godine, kumulativno postoji 7 puta povećanje tijekom tog perioda (Emerg Infect Dis. 2010;16:1671-1677).

U istom trendu se povećala incidencija HPV- pozitivnog karcinoma baze jezika od 54% u 1998/99 do 84% u 2006/07.

Dr Chaturvedi i kolege su koristili podatke iz Cancer Incidence in Five Continents database (volumes VI to IX) i pronašli 182,736 orofaringealnih karcinoma i karcinoma usne šupljine koji su nastali od 1983.-2002.g. u 23 zemlje. Ukupno je bilo 69,591 orofaringealnih karcinoma (54,700 muškaraca i 1¸4,892 žena) i 113,144 karcinoma usne šupljine (74,771 muškaraca i 38,373 žena). Pronašli su da incidencija kod muškaraca značajno raste u Australiji, Kanadi, Japanu, Slovačkoj i USA.

U isto vrijeme postoji pad incidencije karcinoma usne šupljine. Nasuprot tome, kod žena u svim zemljama gdje raste incidencija orofaringealnog karcinoma (Danska, Estonija, Francuska, Norveška, Poljska, Slovačka, Švicarska i UK) postoji i rast incidencije karcinoma usne šupljine. U isto vrijeme su uspoređivane incidencija karcinoma pluća i orofaringealnog karcinoma kod muškaraca i nađene su "statistički značajne različitosti u uzorcima".

Osim Brazila, gdje nema razlike u incidenciji, incidencija raka pluća značajno pada u svim državama gdje značajno raste incidencija orofaringealnog karcinoma. Istraživači navode da, s obzirom da pušenje stvara veliki rizik za rak pluća, orofaringealni karcinom i karcinom usne šupljine, ovi podaci pokazuju da i drugi faktori kao što je HPV infekcija moguće objašnjavaju povećanje incidencije orofaringealnog karcinoma.

Drugačije je kod žena. Incidencija za orofaringealni karcinom i karcinom usne šupljine je bila statistički jednaka u većini zemalja a incidencija raka pluća raste, bilo značajno (Francuska i Norveška) ili nesignifikantno (Danska, Slovačka i Švicarska). Iznimka je bilo istraživanje u Velikoj Britaniji gdje se incidencija orofaringealnog karcinoma značajno povećala usprkos značajnom padu u incidenciji karcinoma pluća.

Ovi rezultati pokazuju da upotreba duhana može djelomično objasniti povećanje incidencije orofaringealnog karcinoma kod žena, ali postoji mogućnost da "potencijalni efekt HPV-a kod žena može biti maskiran s povećanjem incidencije orofaringealnog karcinoma uvjetovanog duhanskim dimom".

Dr Chaturvedi i njegov tim su zaključili da su razlozi "većeg udjela muškaraca u incidenciji karcinoma povezanih s HPV infekcijom još uvijek nejasni i da su potrebna daljnja istraživanja za potvrdu tih podataka". Navode da ovo može imati važan utjecaj na razvoj programa cijepljenja muškaraca HPV vakcinom jer profilaktička HPV vakcina može biti efektivna primarna prevencija protiv orofaringealnih karcinoma povezanih s HPV infekcijom kod muškaraca.

Duhan i alkohol se i dalje smatraju najvećim rizičnim faktorima i za orofaringealne i za karcinome usne šupljine. Incidencija karcinoma usne šupljine je 2–4 puta veća nego incidencija orofaringealnih karcinoma u većini zemalja svijeta.

Naglašeno je da je "potrebno uvesti strateške mjere u prevenciji usmjerene prema korištenju alkohola i duhana".


 

Journal of Clinical Oncology
Članak: Oropharyngeal Cancer Increasing Rapidly Worldwide. Medscape.
:: Dubravka Dedeić, dr.med :: spec. ginekologije i porodništva :: Poliklinika Harni
  Novosti - Sve