Datum zadnje izmjene: 07. 02. 2021.

Prema  preporuci Savjetodavnog odbora za imunizaciju (ACIP), Američko društvo za rak (ACS) potiče zdravstvene radnike da savjetuju cijepljenje protiv humanog papilomavirusa (HPV) u dobi od 9 ili 10 godina.

To se malo razlikuje od trenutnih ACIP preporuka u kojima se navodi da se cijepljenje protiv HPV-a rutinski preporučuje u dobi od 11 ili 12 godina, a cijepiti se može i u dobi od 9 godina.

"Nakon objavljivanja ažuriranih preporuka ACIP-a u lipnju 2019., ACS je sazvao svoju Grupu za izradu smjernica kako bi pregledao i podupro ili prilagodio preporuke", rekla je  Dr. Debbie Saslow, direktorica kontrole intervencije za HPV cijepljenje i karcinome ženskih reproduktivnih organa u ACS.

"Pregledali smo nekoliko novih ispitivanja koja pokazuju da početak cijepljenja u dobi od 9 ili 10 godina ima potencijalne koristi za koje se očekuje da će dovesti do viših stopa cijepljenja, što je rezultiralo povećanim brojem spriječenih karcinoma u odnosu na početak u dobi od 11 i 12 godina. Više roditelja pristalo je na cijepljenje kada je ponuđeno između 9 i 10 godina. Mlađa djeca također su imala veću šansu da će završiti seriju od onih koji počinju između 11 i 12 godine. ACS smatra da je važno reći da je više od OK početi od 9 ili 10 godine; poželjno je postići puni potencijal ovog cjepiva za sprječavanje raka ", rekla je dr. Saslow.

ACS prilagođene preporuke, objavljene u CA: A Cancer Journal for Clinicians, također napraviti neznatne promjene u ACIP preporukama o catch-up i  HPV cijepljenju odraslih..

ACIP trenutno preporučuje cijepljenje za sve pojedince u dobi 26 godina koji nisu adekvatno cijepljeni. ACS je dodao "kvalificiranu" izjavu kojom se savjetuje zdravstvenim radnicima da obavijeste odrasle osobe između 22. i 26. godine, koje prethodno nisu cijepljene ili koje nisu dovršile seriju, da je cijepljenje u starijoj dobi manje učinkovito u snižavanju rizika od raka.

ACIP trenutačno preporučuje ne sustizati cijepljenje protiv HPV-a za sve odrasle osobe starije od 26 godina. Umjesto toga, ACIP savjetuje zajedničko donošenje odluka o cijepljenju protiv HPV-a za neke odrasle osobe između 27 i 45 godina koji nisu adekvatno cijepljeni.

ACS ne podržava zajedničko kliničko donošenje odluka za odrasle u dobi od 27 do 45 godina zbog "niske učinkovitosti i niskog potencijala prevencije raka cijepljenjem u ovoj dobnoj skupini, opterećenja bolesnika i kliničara kod donošenja odluke te nedostatka dovoljnih smjernica o odabiru pojedinaca koji bi mogli imati koristi."

Stope cijepljenja protiv HPV-a u SAD-u i dalje zaostaju daleko za stopama u drugim zemljama s visokim prihodima.

"Kombinacija HPV cijepljenja i pregled grlića maternice ima potencijal spriječiti desetke tisuća karcinoma uzrokovanih HPV-om svake godine u ovoj zemlji i eliminirati rak grlića maternice kao problem javnog zdravlja u dolazećim desetljećima", napominju dr. Saslow i kolege u svom izvješću.

Američko društvo za rak savjetuje HPV cijepljenje već u dobi od 9 ili 10 godina

"Cijepljenje sve djece između 9 i 12 godina spriječit će >90% cervikalnog, orofaringealnog, analnog, vaginalnog, vulvarnog i raka penisa koji je uzrokovan HPV-om i, u kombinaciji s probirom i liječenjem karcinoma grlića maternice, može dovesti do prve eliminacije raka u povijesti."
"Put do eliminacije stvarati će akcije organizacija i pojedinaca u kontroli raka, imunizaciji i zajednice javnog zdravlja u Sjedinjenim Državama i širom svijeta", dodaju autori.
 

Dr. Saslow je izjavila: "Povećanje stope cijepljenja protiv HPV-a jedan je od najviših prioriteta za ACS. Pokrenuli smo kampanju javnog zdravlja u 2018., Misija: HPV Cancer Free, s ciljem povećanja stope cijepljenja na vrijeme na 80% do 2026. Imamo stotine ACS osoblja diljem zemlje koji rade s državnim partnerima, velikim zdravstvenim sustavima, lokalnim klinikama, grupama pružatelja medicinskih usluga i partnerskim organizacijama. Na nacionalnoj razini sazivamo Nacionalni okrugli stol o cijepljenju HPV-om, koji se nalazi u sastavu oko 70 organizacija koje rade zajedno s jednom porukom: povećati cijepljenje kako bi se spriječilo više  HPV karcinoma."IZVOR: https://bit.ly/32gKMyr CA: A Cancer Journal for Clinicians, online 2020.

 

Dr. med. Sanja Tadić

Povezane teme

  Novosti - Sve