Datum zadnje izmjene: 14. 08. 2023.

Nova studija dodaje dokaze da cijepljenje protiv humanog papiloma virusa (HPV) ne vodi do toga da djevojke budu manje pažljivije što se tiče seksa. Kad je kanadska pokrajina British Columbia odlučila cijepiti sve djevojke protiv HPV-a, neki su roditelji bili zabrinuti da li će to dovesti do toga da se djeca uključe u rizično seksualno ponašanje. 

Međutim, cijepljene djevojčice su imale manju vjerojatnost započeti sa seksualnim odnosima ranije, manju vjerojatnost da će imati više seksualnih partnera i manju vjerojatnost da će zanemariti metode sigurne seksa, navodi se u novoj studiji. 

"Kada smo implementirali program prije više od deset godina, postojala su tri glavna pitanja: da li je cjepivo djelotvorno, da li je sigurno i može li utjecati na izbore za seksualno zdravlje?" izjavila je koautor dr. Gina Ogilvie, profesor na Sveučilištu British Columbia i viši znanstvenik javnog zdravstva u British Columbia Centru za kontrolu bolesti. "No, djevojke i dalje čine vrlo sigurne izbore za seksualno zdravlje, zapravo su napravile bolje izbore, pa se roditelji mogu uvjeriti da cjepivo protiv HPV-a ne navodi mlade djevojke da donose loše seksualne zdravstvene odluke." 

British Columbia je uvela program za cijepljenje protiv HPV-a u javnim školama za djevojke od 2008. godine. Kako bi analizirali učinke programa, Ogilvie i njezini kolege su proučavali tri skupine anketiranih adolescentica u sedmom i dvanaestom razredu. - one koje su cijepljene u 2003. i 2008. godini – ankete su imale odgovore prikupljene prije programa cijepljenja HPV-a. Ti su odgovori uspoređeni s odgovorima u anketi 2013. godini, pet godina nakon početka programa. 

Kao što je objavljeno 15. listopada u CMAJ-u, u anketama je uključeno 302.626 heteroseksualnih djevojaka. Postotak djevojaka koje su izvijestile o seksu je 2013. iznosio 18,3%, u odnosu na 21,3% u 2003. i 20,6% u 2008. godini. Štoviše, udio djevojčica koji su imale seks prije 14 godina se smanjio između 2008. i 2013. s 13% do 10,2%, a uporaba kondoma se povećala s 63,3% u 2008. na 68,9% u 2013. godini. 

Iako je studija provedena u Kanadi, njeni rezultati se vjerojatno odnose i na SAD, izjavila je dr. Anna-Barbara Moscicki, profesor pedijatrije i voditeljica adolescentne medicine na Kalifornijskom sveučilištu u Los Angelesu, Medicinski fakultet David Geffen. Zapravo, Moscicki je rekla: "Postoji još jedan nedavni dokument koji pokazuje da cijepljeni adolescenti u SAD-u ne iniciraju češće seks". Ogilvie nije htjela nagađati o tome zašto se činilo da djevojke imaju zdravije seksualne izbore nakon provedbe programa cijepljenja protiv HPV-a.

HPV cijepljenje nije povezano s porastom rizičnog seksualnog ponašanja

Moguće je da liječnici pružaju nekakavo obrazovanje o seksu prilikom davanja cjepiva, rekla je Susan Rosenthal, ravnateljica Odjela za zdravlje djece i adolescenata u NewYork-Presbyterianu / Columbia University Irving Medical Center u New Yorku. 

"Sjedinjene Države su pokazale prilično dosljedne dokaze da, kada dajete informacije o kontracepciji i kondomima, tinejdžeri smanjuju rizike spolnih odnosa, odgađaju seksualnu inicijaciju i kada imaju seks, koriste zaštitu", rekla je Rosenthal. 

Iako nije poznato je li malo seksa posljedica cijepljenja protiv HPV-a u British Columbia, vrijeme cijepljenja može biti dobra prilika za početak razgovora, rekla je Rosenthal. "Mnogo puta roditelji i drugi ne znaju kako zpočeti temu", dodala je. "Cjepivo protiv HPV-a potencijalno vam otvara priliku za seksualno obrazovanje unutar obitelji".


IZVOR: http://bit.ly/2q1Ae21
 

Povezane teme

  Novosti - Sve