Datum zadnje izmjene: 15. 11. 2023.

Cjepivo protiv HPV-a "ključno" je zdravstveno sredstvo a pristup bi trebao biti što je moguće brži i veći, posebno u siromašnijim zemljama, rekli su stručnjaci za rak. 

Brojke iz Međunarodne agencije za istraživanje raka pri Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji / IARC - International Agency for Research on Cancer, World Health Organization, pokazale su da je 2018. godine širom svijeta dijagnosticirano 570,000 novih slučajeva raka vrata maternice, što ga čini četvrtim najčešćim rakom u žena na globalnoj razini.

Svake godine više od 310,000 žena umire od raka vrata maternice, a velika većina smrtnih slučajeva je u siromašnijim zemljama gdje je niska stopa imunizacije protiv humanog papiloma virusa (HPV). 

U bogatim zemljama, neki protivnici cjepiva također uvjeravaju roditelje da odbace cijepljenje svoje djece, ostavljajući ih u opasnosti, navodi IARC. 

"Neutemeljene glasine o cjepivima protiv HPV-a i dalje nepotrebno odgađaju ili ometaju povećanje cijepljenja", kaže Elisabete Weiderpass, IARC ravnateljica. 

Rekla je da je IARC posvećen borbi protiv raka vrata maternice i "nedvosmisleno potvrđuje učinkovitost i sigurnost" HPV cjepiva.

 

WHO podupire HPV cjepivo kao ključno

Britansk tvrtka GSK - GlaxoSmithKline proizvodi cjepivo protiv HPV-a pod nazivom Cervarix, koje cilja na dva soja virusa, dok Merck proizvodi Gardasil-9, koji cilja na devet sojeva humanog papilomavirusa.  

U odvojenom priopćenju upućenom Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji prošlog tjedna, savez za cjepiva GAVI također je pozvao na veću podršku za HPV-ova cjepiva, navodeći kako je cilj imunizirati 40 milijuna djevojčica u siromašnijim zemljama protiv HPV-a do 2020. godine. To bi spriječilo oko 900,000 smrtnih slučajeva, navodi GAVI. 

IARC kaže da bi smanjenje troškova cjepiva u siromašnijim zemljama imalo ključnu ulogu u povećanju pristupa. U izvješću se navodi da surađuje s generičkim proizvođačem lijekova Serum Institute iz Indije na razvoju cjepiva protiv HPV-a koje bi "moglo pružiti visokokvalitetnu alternativu po nižoj cijeni".

 

Reuters Health Information © 2019

 

 

Poliklinika Harni

Povezane teme

  Novosti - Sve