Datum zadnje izmjene: 25. 02. 2020.

Udio dječaka i mladih muškaraca u SAD koji su primili cjepivo protiv humanog papiloma virusa (HPV) više se nego utrostručio od 2011. godine, pokazalo je novo istraživanje.

Od 9 do 26 godina starosti osoba muškog spola, 27 posto je dobilo najmanje jednu dozu cjepiva u 2016. godini, u usporedbi s 8 posto u 2011. godini. Stope cijepljenja su porasle s 38 na 46 posto kod djevojčica i žena u istom razdoblju, prema rezultatima objavljenim u Journal of Infectious Diseases.

Vidi se povećanje HPV cijepljenja kod muških adolescenata i mladih nakon uvođenja rodno neutralnih preporuka za HPV cijepljenje", rekao je glavni istraživač Eshan U. Patel, istraživač javnog zdravstva na Medicinskom fakultetu Sveučilišta Johns Hopkins u Baltimoreu.Također moramo uzeti u obzir da ne uspijemo doći do svih. Još uvijek postoje prepreke za cjepivo protiv HPV-a na više razina, uključujući razinu zdravstvenog sustava, razinu pružatelja i roditeljsku razinu. Patel je napomenuo kako inicijativa savezne vlade "Zdravi ljudi 2020.g." traži da 80 posto od 13 do 15 godina starosti, bez obzira na spol, ima potpunu imunizaciju protiv HPV-a do 2020. godine. Cilj je zajednički i za muške i za ženske osobe.

Rutinsko cjepivo protiv HPV-a je preporučeno za djevojčice od 11 do 12 godina od 2006. godine, a preporuke su proširene na dječake u 2011. godini. Cjepivo štiti od većine HPV sojeva koji uzrokuju rak, kao i one koji uzrokuju genitalne bradavice. Cjepivo se također može dati kod starosti od 9 do 10 godina, a preporučuje se cjepiti žene u dobi od 13 do 26 godina i muškarce od 13 do 21 godine, a iznad 26 godina kod nekih podskupina muškaraca. Kompletna imunizacija zahtijeva tri doze, ali djevojčice i dječaci koji započinju cjepivo prije dobi od 15 godina mogu biti potpuno pokriveni s dvije doze s obzirom na njihov jači imuni odgovor.

U svojoj novoj studiji su Patel i suradnici pregledali podatke od 4.033 žena i 4.007 muškaraca u dobi od 9 do 26 godina koji su sudjelovali u studiji National Health and Nutrition Examination Survey. Porast pokrivenosti cjepivom među djevojkama i mladim ženama je bio uglavnom posljedica povećanja učešća među ženama od 18 godina i starijima, dok su stope bile stabilne za djevojke stare 17 godina i mlađe. Dječaci i muškarci su u svim dobnim skupinama imali slična povećanja u prihvaćanju cjepiva, ali je povećanje bilo manje među onima bez zdravstvenog osiguranja, onima koji žive u siromaštvu i onima koji su rođeni izvan SAD-a.

Nisu svi medicinski radnici preporučili cjepivo protiv HPV-a, osobito kod dječaka u usporedbi s djevojkama, istaknuo je Patel. Liječnici bi ga trebali preporučiti tijekom pregleda, kada dijete dobije druga cjepiva i promovirati ga kao preventivno cjepivo protiv raka, dodao je.

Pokrivenost HPV cjepivom raste, ali manje od predviđenog

Roditelji često misle da mlađa djeca nemaju potrebu za cjepivom s obzirom na to da nisu seksualno aktivna, primijetio je Patel. "To je prostor u kojem pružatelji mogu doći do izražaja kako bi objasnili ulogu HPV cjepiva u prevenciji raka i ispravili pogrešne percepcije".

Izbjegavanje HPV cjepiva kod muškaraca dijelom postoji zato što je izvorno reklamirano kao cjepivo za sprečavanje raka vrata maternice, rekao je Patel. Međutim, cjepivo također može spriječiti karcinome povezane s HPV-om kod muškaraca, kao što je rak usta i grla koji su u porastu te penilne i analne karcinome.

 

IZVOR: https://bit.ly/2IgOtac
J Infect Dis 2018.

 


Dr, Dubravka Dedeić

Povezane teme

  Novosti - Sve