Datum zadnje izmjene: 07. 04. 2024.


Žene iznad 25 godina koji prime HPV 16/18 adjuvantno cjepivo biti će zaštićene od HPV infekcije i abnormalnosti vrata maternice daljnjih sedam godina nakon imunizacije, pokazuje nova studija. Žene su također bile unakrsno zaštićene od infekcije s druga dva soja - HPV 31 i HPV 45, otkrili su Dr. Cosette Wheeler sa Sveučilišta u Novom Meksiku u Albuquerque i kolege. Izvijestili su o svojim nalazima online u znanstvenom časopisu "Lancet Infectious Diseases".

HPV cjepivo nije licencirano u SAD-u za žene starije od 25 godina, napomenuo je Dr. Wheeler. Istražitelji su pretpostavili da širi probir i imunizacija kod starijih žena može ubrzati iskorjenjivanje raka vrata maternice, ovaj koncept nazvan je 'HPV FASTER'. Demonstracijski projekti za testiranje ovog pristupa su u tijeku u Meksiku, te u nekim europskim zemljama. U novom izvješću, Dr. Wheeler i kolege su osigurali sedmogodišnje praćenje podataka faze 3 studije 'VIVIANE' u kojoj je 5,747 žene slučajnom odabirom razvrstanu u skupinu koje nije ili jeste primila HPV 16/18 adjuvantno cjepivo (Cervarix, GlaxoSmithKline Biologicals, Wavre, Belgija ) ili placebo.

Šestomjesečna zaštita od infekcije HPV-om kod žena koje su bile seronegativne na početku je za odgovarajući soj bila 90.5% kod ukupnih podataka, dok je zaštita od cervikalne intraepitelne neoplazije gradusa 1 ili većeg (CIN+) koja je povezana s tim sojem HPV-a bila 96.2%. Cjepivo je također značajno štitilo protiv HPV-16/18-vezanih citoloških abnormalnosti. Djelotvornost cjepiva je bila 65.8% kod šestomjesečne perzistentne infekcije HPV-om 31 i 70.7% kod HPV-a tip 45. Bez obzira na HPV soj, učinkovitost cjepiva protiv CIN+ je bila 22.9%.

Djelotvornost cjepiva je bila slična za žene od 26-35 godina i 36-45 godina u odnosu na cjelokupnu ispitivanu populaciju. Cjepivo jasno daje bolji efekt kada se koristi kod mlađih žena i djevojaka, izjavio je dr Wheeler, s obzirom na daleko veći broj slučajeva raka vrata maternice koji se mogu spriječiti ranijom imunizacijom. Ipak, pojedine žene starije od 25 godina mogu imati koristi od HPV cijepljenja, izjavio je, te je moguće da donesu odluku zajedno sa svojim liječnikom za primanje cjepiva "off-label". Bez obzira na to je li žena donijela ovu odluku ili nije, dodao je, "nema razloga da bilo koja žena, čak ni u ovoj dobnoj skupini, umre od raka vrata maternice, jer čak i bez cjepiva se to može spriječiti ako su u probiru."

U uvodniku uz studiju, Dr. Filip Castle iz 'Albert Einstein College of Medicine' u Bronxu i Dr. Emily Burger sa Sveučilišta Harvard u Bostonu su napisali: " .. osnovno pitanje kod cijepljenja odraslih žena protiv HPV-a nije bilo smanjuje li cjepivo šestomjesečnu infekciju ili CIN+, nego je li smanjuje rizik od raka – tj. hoće li cijepljenje tih odraslih žena spriječiti infekciju HPV-om koja može dovesti do malignog oboljenja"?

"Općenito, ovi rezultati potiču važno neodgovoreno pitanje: koja je dobna distribucija u kojoj su pojedinci stekli infekciju HPV-om – na primjer, koja HPV infekcija će dovesti do malignog oboljenja ako se ne spriječi cijepljenjem ili ako njihovo napredovanje prema raku cerviksa nije zaustavljeno probirom i liječenjem. "

 

IZVOR: http://bit.ly/29ylUE9 i http://bit.ly/29Hwg7Y
Lancet Infect Dis 2016.


 
  Novosti - Sve