Datum zadnje izmjene: 13. 04. 2024.


Davanje dvije doze cjepiva humanog papiloma virusa (HPV) djevojkama mlađim od 15 godina sa najmanje šest mjeseci razmaka vjerojatno će pružiti odgovarajuću zaštitu protiv raka vrata maternice, a također je ekonomski isplativo, pokazuje novo istraživanje objavljeno online u časopisu "BMJ". "Naše istraživanje pokazuje da zaštita traje najmanje 20 godina ako su dane te dvije doze, a dodavanje treće doze vjerojatno ima malu korist", napisao je za Reuters Health Mark Jit (Public Health England, London), prvi autor nove studije.

"Na temelju tog dokaza, Velika Britanija je prihvatila shemu cijepljenja dvjema dozama jer je vjerojatno da će pružiti dobru zaštitu i ima ekonomsku podlogu." Ali je dodao da "djevojke starosti15 godina i više trebaju i dalje primiti tri doze cjepiva HPV jer trenutno ne postoji dokaz da će dvije doze dati odgovarajuću zaštitu u ovoj dobnoj skupini." U kliničkim ispitivanjima, žene koje su primile tri doze bilo kojeg od dvaju dostupnih HPV cjepiva (Gardasil i Cervarix) su zaštićene od trajne infekcije HPV-om, kao i od prekanceroznih lezija povezanih s infekcijom, napisali su Jit i njegov tim u svom izvješću. Novi rezultati ukazuju na to da shema s dvije doze kod djevojčica starosti 9-14 godina može biti jednako učinkovita kao shema od tri doze kod žena starosti od 15 do 25 godina. Na temelju tih nalaza, Europska agencija za lijekove je dozvolila shemu od dvije doze za djevojčice mlađe od 15 godina.

U istraživanju ekonomske isplativosti shema od dvije i tri doze s bilo kojim cjepivom istraživači su koristili transmisijski dinamički model HPV infekcije. Otkrili su da se po cijeni od £ 86,50 po dozi (oko 131,50 američkih dolara) i pod pretpostavkom da cjepivo štiti 12-godišnje djevojke na 10 godina, Gardasil čini isplativ te će dodavanje treće doze po istoj cijeni također biti isplativo ako bi rezultiralo doživotnom zaštitom. Uz pretpostavku da dvije doze štite žene 20 godina, 86.50 funta po dozi će i dalje biti isplativo, ali korištenje treće doze koja bi osigurala doživotnu zaštitu će biti isplativo jedino po cijeni od oko 31 funte. Rezultati su slični za Cervarix od 80.50 funta po dozi (122.35 oko US $).

"Na temelju snažnog imunološkog odgovora kojeg dobijete kod cure ispod 15 godina kad prime dvije doze cjepiva (u razmaku od najmanje šest mjeseci), postoji dobar razlog da se vjeruje da će zaštita biti dugotrajna," rekao je dr Jit. "Međutim, zemlje koje će koristiti shemu od dvije doze cjepiva morati će pratiti kretanje HPV virusa kako bi bili sigurni da se zaštita održava. " "Zaštita (od bilo dvije ili tri doze cjepiva) može trajati desetljećima", dodao je. "Ako je to tako, proći će puno vremena prije nego što uočimo da se smanjuje zaštita od cjepiva, a time ćemo i znati koliko dugo traje zaštita."
Ovo istraživanje je podržano od strane London School of Hygiene and Tropical Medicine u suradnji s Public Health England.

 

IZVOR: http://bmj.co/1tP6pjW

BMJ 2015.


Poliklinika Harni

Povezane teme

  Novosti - Sve