Datum zadnje izmjene: 28. 01. 2020.

Žene koje puše, a nositeljice su infekcije s humanim papiloma virusom tip 16 (HPV-16) imaju povišeni rizik nastanka "carcinoma in situ" - CIS, u odnosu na žene kod kojih je prisutan samo jedan od ova dva čimbenika, objavljeno je u znanstvenom časopisu Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention za mjesec studeni.

Rizik nastanka karcinoma je posebice bio povišen u pušačica s visokom koncentracijom virusa HPV-16, navode švedski znanstvenici iz Karolinska Institute, Stockholm.

"Naša početna analiza je bila usmjerena na pitanje je li pušenje neovisni rizični čimbenik u nastanku raka vrata maternice", navodi znanstveni tim. "Naravno, da bismo govorili o interakciji nužna je prisutnost oba čimbenika u isto vrijeme."

Aktualni rezultati temelje se na usporedbi prisutnosti virusa HPV-16 u brisu vrata maternice i navike pušenja kod 375 žena kod kojih je dijagnosticiran CIS, kao i kod 363 ispitanice iz kontrolne skupine.

Žene koje puše, a nositeljice su infekcije virusom HPV-16 imale su 14.4 puta veći rizik pojavnosti cervikalne displazije tipa CIS u odnosu na žene pušačice bez prisutnosti humanog papiloma virusa. Kod nepušačica, prisutnost HPV-16 virusa u brisu vrata maternice povisuje rizik pojavnosti abnormalnosti epitela tipa CIS "samo" 5.6 puta.

Žene koje puše i kod kojih je dijagnosticirano prisutnost HPV-16 u visokoj koncentraciji imale su 27 puta veći rizik obolijevanja od CIS-a u odnosu na pušačice bez prisutnosti humanog papiloma virusa. Kod nepušačica je visoka koncentracija HPV-16 virusa u obrisku vrata maternice bila povezana s 5.9 puta većim rizikom za CIS.

"Bili smo iznenađeni dramatičnim porastom rizika u skupini žena pušačica s visokom koncentracijom virusa", komentar je znanstvenika.

Potvrđena je i statistički znakovita korelacija između trajanja pušenja i pozitivnog nalaza humanog papiloma virusa HPV-16.

"Naše ispitivanje ukazuje na sinergističko i sukladno djelovanje između humanog papiloma virusa i pušenja, što dovodi do znatnog porasta vjerojatnoće nastanka raka vrata maternice u žena nositeljica HPV-a koje puše. Ova skupina pacijentica je visoko rizična skupina i zahtijeva intenzivni nadzor", preporuka je znanstvenog tima.

 

Cancer Epidemiol Biomarkers Prev 2006; (11)


dr. Vesna Harni
  Novosti - Sve