Datum zadnje izmjene: 25. 01. 2020.

Kod više nego jedne od šest djevojčica starosne dobi između 4 – 15 godina, bez poznatog seksualnog kontakta, a kod kojih je iz različitih razloga obavljen ginekološki pregled, nađena je anogenitalna HPV infekcija, objavili su austrijski istraživači u znanstvenom časopisu American Journal of Obstetrics & Gynecology.

U istraživanju pojavnosti supkliničkih oblika HPV infekcije u djevojčica prije spolne aktivnosti, ginekolozi s Medicinskog sveučilišta u Beču učinili su obriske anogenitalne regije kod 110 djevojčica prosječne dobi 9.3 godine te ih testirali na prisutnost humanog papiloma virusa.

Uputne dijagnoze bile su upalni procesi u području vulve i vagine, abnormalnosti menstruacijskog ciklusa i ciste na jajniku, dok 25% malih pacijentica nisu imale uputnu dijagnozu. Iz istraživanja su isključene pacijentice za koje je postojala sumnja ili anamnestički podatci za seksualno zlostavljanje.

HPV DNA je otkriven kod 20 ispitanica (18.2%); četiri uzroka bila supozitivna na "low-risk" virus, dok je 15 uzoraka bilo pozitivno na "high-risk" tipove HPV 16 i 18, koji su odgovorni za najveći broj slučajeva karcinoma cerviksa. Kod dvije djevojčice s genitalnim bradavicama test je bio pozitivan na obje skupine virusa.

Od 8 pacijentica koje su praćene unutar 3 godine, kod 3 pacijentice je HPV test ostao pozitivan. Na pregledu učinjenom 3 godine nakon testiranja, kod jedne pacijentice ponovljen je HPV test, koji je bio negativan.

"Relativno visoka učestalost nalaza HPV DNA u skupini naših ispitanica mogla bi ukazivati na podcijenjenost seksualnog zlostavljanja u ovoj dobi", navode autori, premda "pozitivan nalaz HPV DNA, pa čak i klinički nalaz anogenitalnih bradavica ne ukazuje obavezno na seksualni kontakt ili zlostavljanje."

Austrijski znanstvenici naglašavaju da je HPV cijepljenje preporučeno nakon 12. godine života. Temeljem rezultata ovog istraživanja, autori zaključuju "HPV testiranje u reprezentativnom uzorku djevojčica moglo bi biti odlučujuće u donošenju odluke je li cijepljenje protiv HPV infekcije potrebno premjestiti u još raniju životnu dob, nego što je to sadašnja praksa."
 

Am J Obstet Gynecol 2009;200:487.e1-487.e5.


dr. Vesna Harni
  Novosti - Sve