Datum zadnje izmjene: 21. 01. 2020.


Moguće je da cjepivo protiv tipova 16 i 18 humanog papilomavirusa (HPV), koje je namijenjeno prevenciji karcinoma cerviksa, pruža zaštitu i protiv orofaringealnog karcinoma.

Znanstveno istraživanje, koje je provedeno pod nazivom "HPV Vaccine Trial" u Kostariki, i objavljeno online u časopisu PLOS ONE, ukazalo je na redukciju oralnih HPV infekcija kod žena za više od 90%.

"Analiza je unikatna jer se radi o prvoj demonstraciji učinkovitosti bivalentnog cjepiva (Cervarix) u prevenciji oralne HPV virusne infekcije tipovima 16 i 18," rekao je Dr. Rolando Herrero, voditelj skupine za prevenciju i implementaciju IARS (International Agency for Research on Cancer) pri Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji u Lionu, Francuska.

"Ovi virusi su povezani s važnom i rastućom skupinom karcinoma orofarinksa i tonzila. Riječnikom utjecaja na kliničku praksu, mogućnost zaštite od ovih infekcija predstavlja dodatni razlog za cijepljenje ljudi ovom vaksinom, osobito prije virusne ekspozicije," objasnio je Dr. Herrero.

Istraživanje predstavlja zajednički napor IARC, kostarikanskih istraživača i NCI ( US National Cancer Institute), a inicijalno je zamišljeno da se istraži učinkovitost zaštite od karcinoma cerviksa. Kasnije je evaluirana učinkovitost cjepiva na drugim anatomskim mjestima, uključujući oralnu šupljinu.

 

"Primamljivi preliminarni dokazi

Tijekom 2004. i 2005. godine, u istraživanje je uključeno 7,466 zdravih žena, starosne dobi između 18 i 25 godina. Ispitanice su slučajnim odabirom razvrstane u skupinu koja je dobila HPV 16/18 cjepivo ili skupinu koja je dobila cjepivo protiv hepatitisa A (kontrolna skupina). Četiri godine nakon cijepljenja, prikupljeni su obrisci usne šupljine kod 5,840 žena, kako bi se istražila učinkovitost cjepiva protiv oralne HPV infekcije.

Pokazana je učinkovitost cjepiva protiv oralne HPV 16/18 infekcije kod 93.3% žena (95% interal povjerenja CI: 63% - 100%). U kontrolnoj skupini je dijagnosticirana 15 novih HPV infekcija, dok je u skupini koja je dobila HPV cjepivo dijagnosticirana 1 nova oralna HPV infekcija.

Istraživači navode, da studija ukazuje da cjepivo "pruža snažnu zaštitu protiv oralne HPV 16/18 infekcije, s potencijalno važnim implikacijama u prevenciji rastućeg često HPV-povezanog orofaringealnog karcinoma."

S druge strane profesori Dr. Maura Gillison i Dr. Jeg Coughlin iz Istraživačkog centra za rak, sveučilišta u Columbusu, koji nisu bili uključeni u studiju, zahtijevaju više opreza u tumačenju rezultata.

Ovo istraživanje pruža "primamljive preliminarne dokaze" da bi HPV cjepivo moglo pružati zaštitu i od oralnih HPV infekcija koje mogu izazvati karcinom, rekla je Dr. Gillison. "Oralna HPV 16/18 infekcija je rjeđe dijagnosticirana u jednom jedinom testu 4 godine nakon cijepljenja kod žena koje su primile HPV cjepivo u odnosu na žene koje nisu dobile ovo cjepivo."

"Nažalost, ovo istraživanje ne može promijeniti kliničku praksu ili nacionalne preporuke za cijepljenje. Nisu ispunjeni standardi učinkovitosti jednog istraživanja koje zahtijeva FDA pri promjeni preporuka za indikaciju ili kliničku praksu," kazala je Dr. Gillison.

Ona je objasnila da studija "nije bila dizajnirana da istraži učinkovitost HPV cjepiva u smanjenju nastanka ili perzistencije oralne HPV infekcije. Oralna HPV infekcija nije bila uključena u originalni dizajn istraživanja, pa su znanstvenici jednostavno usporedili prevalenciju HPV infekcije u jednoj vremenskoj točki."

 

 

Pitanja ostaju

Dr. Gillison se nada da će rezultati ovog istraživanja "ohrabriti proizvođače cjepiva i regulatorne agencije u izvođenju definitivne prospektivne kliničke studije."

Dr. Herrero se slaže da je potrebno više istraživanja. "Brojni su aspekti bolesti koje još uvijek ne razumijemo i potrebno je više direktnih dokaza da je cjepivo učinkovito u prevenciji orofaringealnog karcinoma," naveo je u svojoj izjavi.

"Potrebno nam je više istražavanja kako bi odredili vrijeme protekcije," rekao je, i jesu li muškarci također zaštićeni. "Ako se pokažu slični rezultati kod muškaraca, cijepljenje dječaka bi moglo postati važnom zdravstvenom mjerom u područjima gdje su orofaringealni i drugi HPV-ovisni karcinomi relativno česti kod muškaraca," navodi Dr. Herrero.

Ranija analiza kostarikanske HPV studije pokazala je učinkovitost HPV 16/18 cjepiva protiv analne HPV infekcije kod žena.

 

 

 

PLOS ONE, online izdanje, 2013.:: dr.sc. Vesna Harni, dr.med :: spec. ginekologije i opstetricije
  Novosti - Sve