Datum zadnje izmjene: 23. 05. 2022.


U dvostruko-slijepoj studiji nasumično su odabrani 148 klinički stabilna pacijenta s kroničnom shizofrenijom prekomjerne težine (indeks tjelesne mase – "body mass index - BMI" najmanje 27 kg/m2) starosti 18 – 65 godina, koji su uzimali placebo ili lijek metformin u dozi od 1,000 mg , više dva puta dnevno tijekom 16 tjedana.

Trajanje bolesti kod sudionika bilo je godinu dana ili više, a uzimali su jedan ili kombinaciju od dva FDA odobrena antipsihotika, bez promjene antipsihotika unatrag dva mjeseca i bez promjene doze unatrag jedan mjesec od početka studije. Dodatni lijekovi su bili dopušteni ako se unatrag mjesec dana nisu mijenjali.

Svi pacijenti su imali dijetu i vježbanje uz savjetnike.

Pedeset osam pacijenata (77,3%) koji su uzimali metformin i 58 (81,7%) koji su primali placebo dovršili su 16-tjedni tretman. Srednja vrijednost u promjeni težine bila je -3 kg (95% interval pouzdanosti (CI) -4 do -2) u skupini koja je uzimala metformin i -1 kg (95% CI -2 do 0,0) u placebo skupini.

Također je postojala signifikantna razlika za BMI (-0,7 ), razinu triglicerida (-20,2 mg/dL) i razinu HbA1c (-0,07%) u korist pacijenata na terapiji s metforminom.

Nuspojave metformina primarno su bile sa strane gastrointestinalnog sustava i prolaznog karaktera, tako da su rijetko uzrokovale prestanak terapije.

Efekt metformina na tjelesnu težinu i metabolizam istražen je kod ljudi koji imaju dijabetes ili imaju predispoziciju za razvoj dijabetesa. Metformin može uzrokovati smanjenje apetita i usporeno pražnjenje želuca. Koristio se u studijama za mršavljenje ili prevenciju antipsihotično-induciranih gubitaka težine u nedijabetičnih pacijenata sa shizofrenijom, s različitim rezultatima. Najkorisniji je kod djece i odraslih sa prvom epizodom shizofrenije.

Studija Jarskog i kolega pokazuje gubitak težine (iako umjeren) u tipičnom uzorku pretile odrasle populacije s kroničnim psihičkim poremećajima.

Kroz 16 tjedana, skupina ispitanika koja je uzimala metformin (srednja doza 1,887 mg/kg) izgubila je 2,8% težine, nasuprot placebo grupe koja je izgubila 1,0%. Trinaest (17,3%) ispitanika u metforminskoj skupini izgubilo je više od 5% početne težine nasuprot sedmorici (9,8%) u placebo skupini (nije statistički signifikantno).

Svejedno, autori navode da bi se mršavljenje nastavilo i nakon 16 tjedana.

Proljev je bio češći u metforminskoj skupini (33,3%), nego u placebo (16,9%) . Samo je nekoliko pacijenata prekinulo terapiju zbog netolerancije, 11 (14,7%) u metforminskoj skupini i 8(11,3%) u skupini grupi (nije statistički signifikantno).

Zaključak je da vrijedi pokušati uključiti metformin u tretman mršavljenja ali treba upozoriti pacijente na mogućnost proljeva kao nuspojave.

 

Am J Psychiatry 2013.

 
  Novosti - Sve