Datum zadnje izmjene: 23. 05. 2022.

Američka studija je objavila da žene koje su rodile i dojile djecu imaju manju vjerojatnost ranije menopauze nego one koje nemaju djecu ili nisu dojile svoje bebe.

Istraživači su pratili 108,887 žena u dobi od 25. do 42. godine koje još nisu prošle menopauzu. Nešto više od polovice je imalo najmanje jednu trudnoću u trajanju od najmanje šest mjeseci, a više od polovice tih majki dojilo je svoje bebe najmanje mjesec dana.

Tijekom praćenja do 25 godina, žene koje su imale jednu trudnoću imale su 13% manju vjerojatnost da će doživjeti menopauzu prije 45 godina, a rizik se smanjivao dalje s većim brojem trudnoća, pokazalo je istraživanje. Činilo se da dojenje objašnjava barem dio smanjenog rizika; nakon korekcije tim čimbenikom, jedna trudnoća je još uvijek povezana s 8% manjim rizikom od rane menopauze.

"Iako većina žena možda ne razmišlja o menopauzi kada odlučuje koliko djece planira imati, mislimo da naši rezultati o dojenju dodaju novi pogled na načine prevencije rane menopauze", izjavila je voditeljica studije Christine Langton sa Sveučilišta Massachusetts Amherst. "Lijepo se slažu s preporukama Američke akademije za pedijatriju i Svjetske zdravstvene organizacije koje savjetuju da američke žene svoju dojenčad hrane isključivo majčinim mlijekom najmanje šest mjeseci i doje do jedne godine."

Otprilike 10% američkih žena prolazi kroz menopauzu prije 45. godine života, napominju autori, što je povezano s povećanim rizikom od srčanih bolesti, osteoporoze, dijabetesa, padom kognitivnih funkcija i problemima sa spavanjem. I trudnoća i dojenje mogu odgoditi prijevremenu menopauzu zaustavljanjem mjesečnih ciklusa i ovulacije, rekla je Langton. Iscrpljivanje jajnika ovulacijama doprinosi ranijem početku menopauze.

Za trenutnu studiju su istraživači analizirali podatke tekuće dugotrajne studije medicinskih sestara u SAD-u, koja je počela prikupljati podatke od 1989. godine.

Sveukupno je 59,388 žena ili otprilike 54% imalo najmanje jednu trudnoću u trajanju od najmanje šest mjeseci, a više od polovice tih majki je dojilo svoje bebe najmanje mjesec dana.

Ukupno 2,571 žena, ili 2.5%, je prošlo kroz menopauzu prije dobi od 45 godina. Žene koje su imale jednu trudnoću i isključivo dojile manje od mjesec dana, još uvijek su imale niži rizik od rane menopauze u odnosu na žene koje nisu bile trudne. Rizik od rane menopauze također se smanjio s više trudnoća i duljim razdobljima dojenja bez nadohrane, navode istraživači u časopisu JAMA Network Open.

S dvije trudnoće žene su imale 16% manju vjerojatnost da će ući u ranu menopauzu, nakon što su istraživači uračunali trajanje dojenja, dok je rizik bio 19% niži kod četiri ili više trudnoća. Dojenje u trajanju od jednog do šest mjeseci bilo je povezano s 5% manjim rizikom rane menopauze u usporedbi s dojenjem kraćim od mjesec dana. Dojenje bez dohrane u trajanju od 7-12 mjeseci bilo je povezano s 38% nižim rizikom.

Rizik za ranu menopauzu je niži s trudnoćama i dojenjem

Jedno ograničenje ove opservacijske studije jest da su većina žena bile bijele rase i radile u istoj profesiji, što znači da se rezultati možda ne odnose na žene drugih rasnih ili etničkih grupa ili druge vrste zanimanja.

Potrebno je još istraživanja kako bi se shvatilo zašto i kako trudnoća i dojenje mogu utjecati na vrijeme menopauze prije nego što žene uvrste taj podatak u odluku o planiranju obitelji, rekla je dr. Nanette Santoro sa Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Koloradu u Aurori.

"Dugo se mislilo da procesi koji zaustavljaju funkciju jajnika pomažu u očuvanju broja jajašca koja su ostala u jajniku", rekla je e-mailom Santoro, koja nije bila uključena u studiju. "Ti su efekti obično mali i stoga je potrebna vrlo velika populacija za analizu kao što je bio slučaj u ovoj studiji. "

 

IZVOR: https://bit.ly/2utrQ0E

JAMA Network Open, online 2020.

Povezane teme

  Novosti - Sve