Datum zadnje izmjene: 24. 01. 2020.


Čak i intrauterini čimbenici u kojima raste djevojčica, mogu utjecati na dob u kojoj će u njenom kasnijem životu nastupiti menopauza.

Prateći više od 22,165 ispitanica, Portorikanki i Amerikanki srednje životne dobi od 35 do 59 godina, u okviru ″Sister Study″ u razdoblju između 2003.-2007. godine, znanstvenici nalaze da izlaganje dietilstilbestrolu (DES), kao i neke druge karakteristike majke, imaju određeni učinak na dob u kojoj će kasnije kod djevojčica nastupiti menopauza.

″Ovdje se ne radi o drastičnim učincima, ali fascinirajuća je sama činjenica da nešto u vrijeme porođaja može utjecati na zbivanja 50 godina kasnije,″ navode autori sa sveučilišta 'University of North Carolina', Chapel Hill.

Jajnici sadrže najveći broj jajnih stanica prije rođenja žene: u vrijeme oko 24. tjedna trudnoće jajnici sadrže oko 5 milijuna jajnih stanica. U vrijeme porođaja, broj jajnih stanica je oko 2 milijuna. Ovaj broj se nastavlja smanjivati sve do prijelaza reprodukcijskog razdoblja u menopauzu.

Ove spoznaje su za znanstvenike značile da bi trudnoća mogla biti vrlo osjetljivo razdoblje za bebe ženskog spola. Mogu li čimbenici povezani s majkom, intrauterina sredina, kao i sam porođaj utjecati na broj jajnih stanica s kojima će se djevojčica roditi? I može li to kasnije bitno utjecati na životnu dob u kojoj nastupa njena menopauza?

″Kod oko polovine ispitanica u aktualnom istraživanju menopauza je nastupila prije 52. godine života,″ navode američki liječnici u znanstvenom časopisu 'American Journal of Epidemiology', ″a određene karakteristike i ekspozicije izgleda pogoduju ili odgađaju ovaj važni događaj.

Nakon korekcije rezultata za određene čimbenike kao što su rasa, stupanj edukacije, obiteljska primanja i pušenje u trudnoći, ekspozicija dietilstilbestrolu je imala najveći učinak na dob u kojem nastupa menopauza, ubrzavajući pri tome ovaj događaj za otprilike godinu dana.

Niska porodna težina i dijabetes prije trudnoće imali su blagi utjecaj na ranije nastupanje menopauze u djevojčica, za nešto manje od godinu dana.

Ako je majka u vrijeme porođaja imala 35 ili više godina, znanstvenici nalaze da je pri tome menopauza kod djevojčica u blagoj mjeri nastupala kasnije.

Nije nađen učinak pušenja, dojenja ili broja poroda na kasniju dob nastupanja menopauze u djevojčica.

″Bit ove studije nije izdvojiti jedan ili drugi važni čimbenik,″ zaključuju autori. ″Prije svega u pitanju je ideja da se brzina kojom nastupa i završava naš reprodukcijski život – od puberteta do sposobnosti ostvarenja, a potom i gubitka sposobnosti ostvarenja trudnoće, može mijenjati ovisno o tako ranim događajima.″

 

Am J Epidemiol 2010; 172: 140-8; doi:10.1093/aje/kwq092


dr. Vesna Harni
  Novosti - Sve