Datum zadnje izmjene: 11. 04. 2024.


Nesanica je česta i uznemirujuća pojava kod žena u srednjim godinama, pokazuje nova analiza podataka iz velike opservacijske studije. Trećina žena u svim fazama perimenopauze navode poremećaje spavanja koji odgovaraju kliničkim kriterijima za nesanicu, bez obzira na karakteristike zdravstvenog i socioekonomskog statusa, rekla je Dr. Colleen L. Ciano na godišnjem sastanku Sjevernoameričkog društva za menopauzu. Akutna nesanica se pojavljuje najčešće kod odraslih i poznato je da žene pate više nego muškarci od kronične nesanice. Osobito se poremećaji spavanja pojavljuju kod žena u perimenopauzi.

Dr. Ciano, suradnica na Sveučilištu u Pennsylvaniji, Philadelphia i njeni kolege koristili su podatke iz velike longitudinalne studije " SWAN - Study of Women’s Health Across the Nation" da bi utvrdili prevalenciju nesanice u perimenopauzi i kirurški izazvanoj menopauzi. Koristeći podatke iz SWAN studije, također su pokušali definirati čimbenike koji mogu povećati rizik za kroničnu nesanicu kod žena. Studija SWAN, rekla je Dr. Ciano, dizajnirana je za ispitivanje zdravlja žena u srednjoj dobi, a prikupljeni su podaci od 3,302 žena prosječne dobi od 45,9 godina. Danas su dostupni podaci za razdoblje od deset godina iz etnički raznolikog uzorka žena koje su sudjelovale u studiji, iz sedam mjesta diljem Sjedinjenih Država.

Za analizu su izabrana četiri pitanja iz upitnika SWAN, kao zavisne varijable. Pitanja su se odnosila na poteškoće s uspavljivanjem, noćna buđenja, rano-jutarnja buđenja i subjektivnu ocjenu kvalitete sna tijekom 2 tjedna. Žene su podijeljene u skupine rane ili kasne menopauze ili kirurški izazvane menopauze. Više od trećina žena u svim fazama srednjih godina ili koje su bile u kirurški izazvanoj menopauzi imale su nesanicu koja je odgovarala kliničkim kriterijima. Sveukupno se nesanica povećala kod žena tijekom promatranog razdoblja. Buđenje nakon nastupa sna se također povećalo kod perimenopauzalnih žena kad su ušle u menopauzu, sa 26% na 36%. Kvaliteta spavanja je također pala tijekom promatranog razdoblja.

Tijekom prikupljanja podataka, broj perimenopauzalnih žena koje su se susrele barem s jednim od kriterija Američkog društva za poremećaje spavanja je porastao s nešto više od 30% na nešto više od 40%, dok je broj žena koje nisu imale nikakve simptome nesanice strmo pao, spustivši se od 70% na oko 50%. Kad je Dr. Ciano analizirala učestalost nesanice u perimenopauzalnom dobu, našla je više nesanica u kasno perimenopauzalnih žena (31% -48 prevalencija%), u usporedbi s onima u ranoj menopauzi (31% -59%). Žene u kasnoj perimenopauzi su navodile 1,3 puta češće simptome nesanice nego one u ranoj menopauzi, navela je Dr. Ciano.

Žene koje su imale veću tjelesnu masu, starije ili depresivnije, kao i one koje su imale noćno znojenje, imale su veću vjerojatnost da će patiti od nesanice u multivarijatnoj analizi. Čimbenici koji nisu utjecali na nesanicu uključivali su bračno stanje, korištenje duhana ili alkohola, rasa / etnicitet, socioekonomski status, i mnoge bolesti, uključujući dijabetes, hipertenziju i kardiovaskularne bolesti. 
Dr. Ciano je savjetovala kliničarima da obratite pozornost na te nalaze i pokrenu probir na nesanicu. Redoviti pregledi kod perimenopauzalnih žena trebaju uključiti pažljivo ispitivanje i procjenu obrasca spavanja. To je osobito važno jer su pretilost, dijabetes i kardiovaskularne bolesti rasprostranjene kronične bolesti koje mogu biti pod utjecajem nesanice, rekla je.

Buduća istraživanja trebaju sadržavati fiziološke mjere i objektivne podatke o spavanju koji bi mogli biti povezani sa subjektivnim navodima, rekla je Dr. Ciano. Dnevnici spavanja mogu biti dodatak opservacijskih i objektivnih podataka, a mogu se dovesti u vezu s takvim objektivnim mjerama kao što su endogene razine hormona i objektivno praćenje vazomotornih simptoma.
 

NAMS 2015 Annual Meeting.

Poliklinika Harni

  Novosti - Sve