Datum zadnje izmjene: 23. 05. 2022.

U aktualnom članku su opisani klinički simptomi i ishodi trudnoća novorođenčadi čije su majke imale koronavirusnu infekciju u Wuhanu, Kina, te mogućnost vertikalnog prijenosa teškog akutnog respiratornog sindroma koronavirusa 2 (SARS-CoV-2).

Klinički simptomi 33 novorođenčadi koja su bila u riziku od koronavirusne infekcije bili su blagi, a ishodi povoljni, s tim da su klinički simptomi otkriveni tek u troje novorođenčadi, pokazalo je istraživanje upravo objavljeno u časopisu JAMA Pediatrics.

Sva novorođenčad čije su majke imale COVID-19 su iz Dječje bolnice Wuhan, a podaci prikupljeni između siječnja 2020. i veljače 2020. Dr. Lingkong Zeng iz Dječje bolnice Wuhan, i kolege usredotočili su se na troje novorođenčadi u kojih je uočen rani početak koronavirusne infekcije. Svo troje novorođenčadi rođeno je carskim rezom.

U prvom slučaju je napravljen carski rez zbog mekonijske plodne vode i potvrđene koronavirusne upale pluća u majke. Drugi dan života je novorođenče bilo letargično i imalo je groznicu, ali je fizikalni pregled bio normalan. Dojenče je premješteno na odjel neonatalne intenzivne njege (NICU). Radiografska slika prsnog koša pokazala je upalu pluća, ali ostali laboratorijski testovi (osim prokalcitonina) bili su normalni. Bris nosa i ždrijela, kao i analni bris bili su pozitivni na SARS-CoV-2 u 2. i 4. danu života, a negativni na 6. dan.

Drugo novorođenče je također rođeno carskim rezom zbog potvrđene upale pluća COVID-19 u majke. Bilo je letargično, povraćalo je i imalo je groznicu. Fizikalni pregled bio je uredan. Laboratorijski testovi pokazali su leukocitozu, limfocitopeniju i povišenu frakciju kreatin kinaze-MB. Rendgenska slika prsnog koša pokazala je upalu pluća. Nazofaringealni i analni brisi bili su pozitivni na SARS-CoV-2 u 2. i 4. danu života, a negativni šesti dan.

Treće novorođenče rođeno je carskim rezom zbog fetalnog distresa i potvrđene majčine pneumonije uzrokovane koronavirusom. Apgar bodovi kod novorođenčeta su bili 3, 4 i 5 u 1., 5. i 10. minuti nakon rođenja, pri čemu je provedena reanimacija. Sindrom neonatalnog respiratornog distres sindroma i upala pluća potvrđeni su rendgenom prsnog koša, a stišali su se 14. dan života nakon liječenja neinvazivnom ventilacijom, kofeinom i antibioticima. Također su dijagnosticirani leukocitoza, trombocitopenija i koagulopatija sa sumnjom na sepsu, što se poboljšalo liječenjem antibioticima. Nazofaringealni i analni brisevi bili su pozitivni na SARS-CoV-2 u 2. i 4. danu života i negativni sedmi dan.

Nagoviještena mogućnost vertikalnog prijenosa koronavirusa

"Budući da su tijekom porođaja primijenjeni strogi postupci kontrole i prevencije infekcije, vjerojatno je da su izvori SARS-CoV-2 u gornjim dišnim putevima ili anusa novorođenčeta bili porijeklom iz majke", napisali su autori. "Vertikalni prijenos između majke i fetusa ne može se isključiti u ovim slučajevima."

U sličnim vijestima, prikaz slučaja objavljen u JAMA opisuje novorođenče, rođeno od majke s COVID-19, s povišenom razinom protutijela i abnormalnim rezultatima citokinskog testa 2 sata nakon rođenja, što sugerira da je novorođenče zaraženo u maternici.

Djevojčica je rođena 22. veljače 2020. godine, a njena majka je imala 29 godina te laboratorijski potvrđenu COVID-19 infekciju. Carski rez je obavljen u sobi za izolaciju negativnog tlaka. Majka je nosila masku N95 i nije imala tjelesni kontakt s novorođenčetom. Novorođenče nije imalo simptome i odmah je odvedeno u karantenu u NICU. U dobi od 2 sata, razina IgG-CoV-2 IgG iznosila je 140.32 AU / mL, a razina IgM 45.83 AU / mL. Povišen je bio broj citokina i bijelih krvnih stanica. CT prsnog koša je bio normalan. Rezultati 5 ispitivanja RT-PCR iz nazofaringealnih briseva uzetih u dobi od 2 sata do 16 dana bili su negativni; međutim, razina IgM (11.75 AU / mL) i IgG (69.94 AU / mL) i dalje je bila povišena 7. ožujka. Otpuštena je 18. ožujka.

"IgM protutijela se ne prenose na plod putem posteljice", napisali su dr. Lan Dong, dr. med., iz bolnica Renmin sa Sveučilišta Wuhan i njegove kolege. "Dojenče je moglo biti izloženo infekciji kroz 23 dana od vremena kada je majci dijagnosticiran COVID-19 do porođaja. Iako se infekcija pri porodu ne može isključiti, IgM protutijela se obično pojavljuju tek 3 do 7 dana nakon infekcije, a povišeni IgM u novorođenčeta nađen je u uzorku krvi izvađenom 2 sata nakon rođenja. Vaginalni sekret majke bio je negativan na SARS-CoV-2. Bebine više puta negativne rezultate RT-PCR testova iz nazofaringealnih briseva je teško objasniti, iako ovi testovi nisu uvijek pozitivni na infekciju. IgG protutijela se mogu prenijeti na fetus kroz posteljicu i pojavljuju se kasnije od IgM. Povišena razina IgG može odražavati infekciju majke ili novorođenčadi."

 

Referenca: https://jamanetwork.com/journals/jama/fullarticle/2763853

IZVOR: JAMA, JAMA Pedijatrija

Povezane teme

  Novosti - Sve