Datum zadnje izmjene: 26. 01. 2020.

Dojenčad majki koje puše imaju promijenjeni obrazac spavanja i budnosti, rezultat je aktualnog istraživanja objavljenog u znanstvenom časopisu "Pediatrics". Autori istraživanja navode da preko 200 milijuna žena širom svijeta puši, a majke koje puše tijekom trudnoće izložene su većim zdravstvenim rizicima. K tomu je i koncentracija nikotina u majčinom mlijeku dvostruko veća u odnosu na koncentraciju nikotina u majčinoj krvi.

"Kako dobrobit dojenja nadilazi rizik izlaganja nikotinu, nikotin je već dugo izbačen s liste lijekova čije je uzimanje kontraindicirano tijekom dojenja", navode američki znanstvenici iz "Monell Chemical Senses Center", Philadelphia, Pennsylvania.

"Premda je prestanak pušenja zvanična preporuka dojiljama, majčino mlijeko ostaje idealna hrana čak i ako majka nije u stanju prestati s pušenjem iz jednostavnog razloga jer je premalo znanstvenih dokaza koji bi upućivali na neželjene ili štetne učinke mlijeka majke koja puši na dijete (iako je poznata činjenica da je količina joda u mlijeku dojilja koje puše snižena). Potrebno je naglasiti da nedostatak znanstvenih dokaza potječe od pomanjkanja takovih istraživanja", navode autori.

Američki znanstvenici testirali su 15 parova majka-dojenče tijekom dva dana u razmaku od jednog tjedna. Pri prvom testu, majke su popušile jednu do tri cigarete (ne u prisutnosti svojeg djeteta), dok pri drugom testu majke nisu pušile. Pri svakom testu, dijete je stavljano na podoj na vlastiti zahtjev tijekom slijedećih 3.5 sata.

Kako bi se odredila doza nikotina koju dobije dijete, mjerena je razina nikotina u mlijeku majke, a dojenče je izvagano prije i nakon svakog podoja da bi se odredila količina podojenog mlijeka. Aktigrafom pričvršćenim na dječjoj nožici bilježena je aktivnost djeteta, odnosno praćen obrazac spavanja i aktivnosti. Aktigraf predstavlja mikrokompjuter koji se sastoji od piezoelektričnog akcelerometra, koji bilježi aktivnost pri svakom pokretu noge djeteta iznad praga osjetljivosti uređaja.

Unatoč promjenama okusa mlijeka uslijed pušenja, nije zabilježena statistički značajna razlika u količini unosa mlijeka ukoliko je majka pušila ili nije pušila. Neposredno nakon što je majka pušila, dijete je provodilo statistički značajno manje vremena u snu (53.4 minuta) u usporedbi s duljinom sna nakon podoja ako majka nije pušila (84.5 minuta).

Pad duljine vremena provedenog u snu odnosio se na pad trajanja najdužeg sna, kao i pad vremena provedenog u aktivnom ili mirnom snu. Što bila je veća količina nikotina koju je dijete dobilo, kraće je trajao period aktivnog sna.

"Akutna epizoda pušenja od strane majki koje doje aktivno mijenja i utječe na obrazac spavanja i budnosti", navode autori, a pušenje jedne do tri cigarete prije podoja povezano je s 4-5 puta većom razinom nikotina u mlijeku žene koja doji.

Možda će zabrinutost majki koje doje da će njihovo mlijeko poprimiti okus cigareta, te da će obrazac spavanja kod njihove djece biti promijenjen biti dovoljan motiv za prestanak pušenja tijekom dojenja, kao i dulje dojenje.... U određivanju dugotrajnog utjecaja pušenja na majku i dijete potrebna su dodatna istraživanja koja će ustvrditi dobrobit, ali i posljedice pušenja tijekom dojenja, kao i učinkovitost prestanka pušenja za dojilje".
 

Pediatrics. 2007;120:497-502.


dr. Vesna Harni
  Novosti - Sve