Datum zadnje izmjene: 14. 12. 2023.

Prema novom izvješću, u vaginalnoj tekućini 65-godišnje žene s laboratorijski potvrđenom koronavirusnom infekcijom potvrđen je nalaz SARS-CoV-2 virusa s dva testa, sedam i dvadeset dana nakon pojave simptoma.

"Iako prijenos SARS-CoV-2 genitalnom sekrecijom još nije utvrđen, a naši su rezultati ograničeni samo na molekularno otkrivanje, podržavamo indikaciju za porod carskim rezom kako bi se smanjio rizik od vertikalnog prijenosa pri porođaju", napisali su dr. Laura Scorzolini iz Nacionalnog instituta za zarazne bolesti "Lazzaro Spallanzini" IRCCS u Rimu i njezine kolege. Članak  je objavljen kao pismo uredniku u znanstvenom časopisu Clinical Infectious Diseases.

Ranija serija slučajeva 10 žena u postmenopauzi s ozbiljnom infekcijom COVID-19, koje su zaprimljene u bolnicu u Wuhanu, nije otkrila nikakve dokaze SARS-CoV-2 u vaginalnoj tekućini. Još jedno izvješće iz Wuhana o devet žena s COVID-19 infekcijom, koje su bile podvrgnute carskom rezu također nije pronašlo nikakve dokaze o vertikalnom prijenosu virusa. Testovi provedeni na šest rodilja i njihovom dojenčadi nisu pronašli SARS-CoV-2 u amnionskoj tekućini, krvi iz pupkovine, brisu novorođenčadi ili majčinom mlijeku.

U pismu uredniku talijanski autori opisuju jednu od prve tri pacijentice u bolnici s potvrđenom koronavirusnom infekcijom, 65-godišnju ženu koja je doputovala iz Wuhana u siječnju.

Nakon dva testiranja vaginalne tekućine ove pacijentice nisu pronađeni znakovi SARS-CoV-2 infekcije, ali su vaginalni brisevi bili pozitivni 7. i 20. dana nakon što su se simptomi pojavili. Svi ostali testovi bili su negativni.

COVID-19 nađen u vaginalnom iscjetku postmenopauzalne žene s koronavirusnom infekcijom

Žena je uzimala 400 mg lopinavira i 100 mg ritonavira dva puta dnevno oralno, počevši od 4. dana svoje bolesti, te je 5. dana od početka započela uzimati i remdesivir s početnom dozom od 200 mg, a zatim 100 mg dnevno.

"Potrebna su daljnja ispitivanja kako bi se razumjeli i klinički i epidemiološki implici ovog virološkog nalaza", zaključuju dr. Scorzolini i njezine kolege.

 

 

SOURCE: https://bit.ly/2VpoJBE

Clinical Infectious Diseases, online 2020.

 

 

Dr. med. Vesna Harni

Povezane teme

  Novosti - Sve