Datum zadnje izmjene: 13. 01. 2020.

Primarni test na HPV je bolji od citologije za otkrivanje prekanceroznih lezija visokog stupnja cerviksa, prema rezultatima studije COMPASS u Australiji.

"COMPASS je prva studija koja je usporedila HPV probir s citološkim testovima u populaciji koja ima znatan broj stanovništa procijepljenih protiv HPV-a", izjavila je dr. Karen Canfell iz Cancer Council New South Wales i Sveučilišta u Sydneyu, Australija. "Naši rezultati ... daju važnu inicijalnu potvrdu da će HPV probir biti bolji u otkrivanju prekanceroznih lezija cerviksa - ne samo kod necijepljenih žena, nego i kod mlađe populacije procijepljene s HPV cjepivom. "

Papa test (cervikalna citologija) je dugo imao centralno mjesto kod pregleda vrata maternice diljem svijeta, a probir HPV-a ima sve važniju ulogu tijekom proteklog desetljeća.

Najnoviji nacrt smjernica iz US Task Force preventivne službe preporučuje probir pomoću citologije svake 3 godine za žene od 21 do 29 godina, bilo papa test svake 3 godine ili HPV test svakih 5 godina za žene od 30 do 65 godina, bez pregleda prije dobi 21 ili nakon 65 godina.

Dr. Canfell i njeni kolege su pokušali procijeniti stope otkrivanja intraepitelne neoplazije cervikalne stupnja 2+ (CIN 2+) u randomiziranoj studiji s 5-godišnjim HPV probirom u usporedbi s 2,5-godišnjim citološkim probirom u Australiji. Njihovi nalazi su objavljeni online u "PLoS Medicine".

Randomizirano je gotovo 5.000 žena u dobi od 25 do 64, u omjeru 1: 2: 2, na tri pristupa:

  • Tekućinski papa test (LBC) s testiranjem HPV kod citologije s lezijama niskog stupnja (LBC probir);
  • HPV probir s djelomičnom genotipizacijom i izravnim upućivanjem žena s detektiranim HPV 16 / 18 na kolposkopiju i s citološkim probirom baziranim na tekućinskom papa testu kod drugih visokorizičnih onkogenih HPV-HR tipova (HPV + LBC trijaža, što odgovara novim preporukama za probir u Australiji);
  • HPV probir s djelomičnom genotipizacijom i izravnim upućivanjem žena s detektiranim HPV 16 / 18 na kolposkopiju i citologijom s dvostrukim bojenjem na onkogene HPV-HR tipove (HPV + DS trijaža).


U skupini LBC probira je 0,1% žena imalo je citologiju visokog stupnja, a 6,6% je imalo citologiju niskog stupnja; dvije trećine potonje podskupine je nađeno kod HPV - probira.

Cjelokupna promatrana stopa HPV 16/18 je bila 1,2% kod žena s HPV-om: 1,3% HPV + LBC skupine i 1,1% HPV + DS triage skupine. U ovim skupinama HPV-HR pozitivne stope su iznosile 5,5%, odnosno 6,0%. Početne ukupne stope upućivanja na kolposkopiju - 2,7% u skupini LBC probira, 3,8% u skupini HPV + LBC i 3,9% u skupini HPV + DS – se nisu značajno razlikovale nakon prilagodbe dobi za cijepljenje protiv HPV-a.

Ukupne CIN2 + razine detekcije su bile značajno niže u skupini LBC probira (0,1%) nego u skupinama koje su bile ispitivane s HPV-om (otprilike 1%).

Među ženama koje su ranije bile cijepljenje, otkrivene CIN2 + stope su bile 0.5% za LBC probir, 2.6% za HPV + LBC i 2.9% za HPV + DS. Među starijim ženama, koje nisu bile cijepljenje, stope su bile 0,0%, 0,6% i 0,7%.

"Australija je bila prva zemlja u svijetu koja je široko implementirala cjepivo protiv HPV-a prije 11 godina, 2006. godine, i postigla visoku razinu pokrivenosti cjepivima", rekao je dr. Canfell. "Dakle, prva je zemlja koja ima značajno preklapanje između skupina žena koje su cijepljene i žena koje imaju pravo na probir za rak vrata maternice. Stoga ova studija donosi važne informacije i za druge zemlje u kojima će kroz vrijeme biti sve veći broj žena koje su cijepljene. "

"Naši nalazi potiču na probir HPV-a u novoj eri HPV cijepljenja", rekla je. "Znamo da veću zaštita od raka vrata maternice pruža HPV probir što je prvi pokazatelj da će tako biti i kod cijepljene populacije."

"Za daljnja istraživanja želimo izdvojiti one s najvišim rizikom kako bismo ih mogli dalje pratiti", izjavila je dr. Canfell. "Nijedan probirni pristup nije savršen - ali sa sigurnošću možemo reći da petogodišnji probir na HPV izgleda odličan za žene".

"Naše je istraživanje učinjeno u kontekstu HPV cjepiva prve generacije (koje štiti od oko 70% raka vrata maternice)", rekla je. "Utjecaj cjepiva nove generacije (koje štiti od oko 90% karcinoma grlića maternice) - koje je odobreno u SAD-u i koje je nedavno preporučeno za odobrenje u Australiji - može dugoročno imati još dodatne implikacije za cervikalni probir. ”

Dr. Canfell je zaključila: "Željela bih naglasiti poantu da žene cijepljene protiv HPV-a trebaju nastaviti s probirom iako imaju znatno niži rizik od infekcije HPV-om i posljedičnih abnormalnosti visokog stupnja ili čak raka vrata maternice jer imaju također koristi od HPV probira. "

 

IZVOR: http://bit.ly/2hgIEgX
PLoS Med 2017.:: Dubravka Dedeić, dr.med :: spec. ginekologije i porodništva :: Poliklinika Harni

  Novosti - Sve