Datum zadnje izmjene: 18. 01. 2020.


Uzimanje više ciljanih biopsija tijekom kolposkopije povećava otkrivanje skvamoznih intraepitelnih lezija visokog stupnja (HSIL), preteče raka vrata maternice, pokazuje novo istraživanje.

"Umjesto uzimanja uzorka samo na najsuspektnijem mjestu, potrebno je uzeti barem dvije ili tri biopsije kada imamo više sumnjivih promjena, uključujući acidobijeli epitel (ABE) kao patološku sliku," zaključili su u izvješću doktor Nicolas Wentzensen i kolege u internetskom izdanju časopisa Clinical Oncology.

Dr. Neil Horowitz, ginekolog onkolog u Dana Farber Cancer Institute, Boston, koji nije bio uključen u studiju, upozorava da je za ovu praksu potrebno više studija. "Prije potpunog usvajanja ove preporuke trebamo bolje razumjeti važnost i kliničke implikacije pronalaženja više displazija".

U Sjedinjenim Američkim Državama trenutno postoji "široko neslaganje o tome koliko i odakle treba uzeti biopsije da bi se potvrdila ili isključila prisutnost prekursora karcinoma," rekao je doktor Wentzensen, iz Nacionalnog instituta za rak. "Neki uzimaju samo jednu biopsiju na mjestu najveće lezije. Drugi uzimaju nasumično više neusmjerenih ("slučajnih") biopsija."

Njegov tim je napravio istraživanje o cevikalnoj biopsiji, u cilju određivanja koristi uzimanja više biopsija usmjerenih na lezije. Naručeno je 690 žena na kolposkopiju nakon abnormalnog testa probira raka vrata maternice. Kod svake su istraživači uzeli do četiri ciljane biopsije iz različitih ABE lezija i nasumične biopsije urednih područja ako su uzete manje od četiri direktne biopsije.

Znanstvenici kažu da su, dodajući druge biopsije, "ciljanjem makar i minimalno abnormalno promijenjenih područja zone transformacije vrata maternice, povećali osjetljivost otkrivanja HSIL signifikatno od 61% do 86%. Dodavanje treće biopsije povećava osjetljivost dalje do 96%."

"Korist uzimanja višestrukih biopsija je dokazana bez obzira na citološki nalaz, status HPV-16 i kolposkopski pregled, na primjer, čak i kod visokosuspektne kolposkopske slike jedna biopsija nije pronašla HSIL u 35% žena," dodali su. Dodatne biopsije su pronašle više promjena kod žena s povećanim rizikom za HSIL, kako su na to upućivali citologija, status HPV i koloskopska slika. Rezultati su bili konzistentni kod šest iskusnih kolposkopičara.

"Naši rezultati potvrđuju dokaze iz prethodnih sekundarnih analiza kliničkih ispitivanja te ukazuju da jedna biopsija može uspješno otkriti HSIL u 30% do 50% bolesnika," rekli su doktor Wentzensen i kolege.

"Aktualno istraživanje podupire praksu uzimanja više ciljanih biopsija kada je prisutno više lezija. Naše istraživanje ne podupire praksu uzimanja multiplih neusmjerenih biopsije kod normalnog izgleda vrata maternice," dodao je dr. Wentzensen.

Znanstvenici upozoravaju da se treba uzeti u obzir korist i šteta od uzimanja više biopsija. "Uzimanje više biopsija i povećanje osjetljivosti za HSIL omogućit će ranije odluke o daljnjem liječenju i pružiti veću sigurnost za žene s negativnim rezultatima. Trenutno se kod žena s negativnim biopsijama ponovno rade kolposkopije dok ne budu negativni citološki testovi što je stresno za žene i poskupljuje čitavu proceduru," navode znanstvenici.

Jedna nelagodna okolnost uzimanja više biopsija je bolnost, iako je u ovom istraživanju dodatna biopsija uzimana oštrim kvalitetnim kliještima za biopsiju koja se dobro podnose. Povećana cijena obrade i dijagnostike patologa su još jedna od potencijalnih negativnih strana.

U JCO internetskoj raspravi doktor Horowitz ističe da će se do 40% CIN2 lezija spontano povući.

"Prirodno daljnje ponašanje minimalno abnormalnih područja biopsije u ovoj studiji nije poznato. Isto kao što je i pitanje u kojoj mjeri otkrivanje jačih lezija u ovim lokacijama utječe na njihovo izlječenje."

"Dok ne budemo bolje razumjeli ove probleme, ciljevi kolposkopije trebaju ostati isti: isključivanje raka vrata maternice, identificiranje žene koji očito imaju značajne displastične lezije koje zahtijevaju odstranjenje i sve to sa što manje biopsija koje su nužne" rekao je dr. Horowitz.

 

J Clin Oncol 2014.:: Dubravka Dedeić, dr.med :: spec. ginekologije i porodništva :: Poliklinika Harni
  Novosti - Sve