Datum zadnje izmjene: 28. 01. 2020.

Osjetljivost kolposkopije u otkrivanju intraepitelne neoplazije vrata maternice teškog stupnja (CIN3) i raka vrata maternice raste ukoliko se uzima više biopsija vrata maternice, objavljeno je u znanstvenom časopisu Obstetrics & Gynecology.

"Ukoliko postoji sumnja, potrebno je načiniti biopsiju", navode znanstvenici sa sveučilišta u Seattlu - University of Washington School of Public Health, Seattle.

"Jedina biopsija o kojoj treba razmišljati i za kojom treba žaliti je ona koja nije učinjena."

Američki znanstvenici su u okviru "ASCUS LSIL Triage Study (ALTS) Group " ispitivali utjecaj medicinskog treninga i broja učinjenih biopsija na osjetljivost kolposkopski-navođene biopsije u otkrivanju prekanceroznih i kanceroznih lezija vrata maternice.

Broj učinjenih biopsija se općenito smanjivao ovisno o tipu kliničkog rada - od praktičnog do općeg ginekologa i ginekologa onkologa, navode autori.

Rezultati ukazuju kako je veća vjerojatnost uzimanja višestrukih biopsija od strane praktičnog ginekologa značila i veću osjetljivost kolposkopije u otkrivanju atipičnog epitela, CIN3 i raka vrata maternice.

Osjetljivost u postavljanju dijagnoze putem biopsije temeljene na kolposkopskom pregledu rasla je korak po korak s brojem učinjenih biopsija.

Ukupna osjetljivost nije se bitno mijenjala među kliničarima s različitim oblicima medicinskog treninga, ukazuju rezultati, varirajući između 67.3% kod ginekoloških onkologa i 76.4% kod općih ginekologa.

"I dok ovi rezultati ukazuju na važnu strategiju za poboljšanje točnosti kolposkopski-navođenih biopsija uz minimalni napor, točno mjesto izvođenja dodatne biopsije ostaje nepoznato", naglašavaju istraživači.

Potrebna su daljnja ispitivanja koja bi pokazala kada i gdje treba izvesti dodatnu biopsiju - u specifičnom području lezije, u velikoj leziji ili slučajnim odabirom, navode američki znanstvenici.

Zanimljivo opažanje je bilo kako su "najlošije lezije u najvećem broju slučajeva bile smještene na prednjoj usni (12 sati) vrata maternice, a potom na stražnjoj usni (6 sati). Daleko rjeđe se abnormalni epitel nalazio u lateralnim područjima vrata maternice ."

"Veoma je važno objasniti pacijentici praktično značenje uzimanja višestrukih biopsija, te prije zahvata preporučiti analgeziju kako bi se smanjili bol i strah tijekom zahvata", zaključuju autori. "Tijekom zahvata pacijenticu treba informirati o nalazu i o učinjenom zahvatu, a kliješta za biopsiju treba s vremena na vrijeme naoštriti", preporuke su za poboljšanje.

 

Obstet Gynecol 2006;108:264-27


dr. Vesna Harni
  Novosti - Sve