Datum zadnje izmjene: 27. 12. 2019.

U svakodnevnoj se uporabi oznaka LETZ (Loop Electrosurgical resection of Transformation Zone) udomaćila za opisivanje tehniku elektroresekciju cerviksa, uporabu električne omčice za uzimanje uzoraka vrata maternice s bilo kojeg njegovog dijela, kao i uklanjanje cjelokupne transformacijske zone.

Uzimanje manjeg uzorka s vrata maternice uobičajeno se naziva LETZ biopsija, premda bi točniji termin bio LEEP (Loop Electrosurgical Excisional Procedure) u smislu elektrokirurške resekcije kolposkopski vidljive lezije. LETZ konizacija  je kovanica koja označuje uklanjanje cjelokupne kolposkopske promjene s vrata maternice, obično u obliku plićeg ili dubljeg konusa, ovisno o veličini lezije. U oba slučaja tkivo se odstranjuje niskovoltažnom električnom omčicom, pri čemu duže crte reza istodobno dolazi i do zatvaranja krvnih žila, pa je LETZ tehnika poštednija u odnosu na klasični postupak biopsije / konizacije kirurškim nožem.

 

Transformacijska zona

Područje je vrata maternice koje se prostire između cilindričnog i mnogoslojnog pločastog epitela koji se tijekom reproduktivne dobi "sudaraju" na površini cerviksa. Utjecaj ženskih spolnih hormona na ovo granično područje takav je da ovu granicu čini "pomičnom", pa se može naći manje ili više unutar cervikalnog kanala.

Područje transformacijske zone najosjetljiviji je dio cerviksa, ovo je mjesto na kojem dolazi do "metaplazije", umnožavanja rezervnih stanica i njihovog diferenciranja u pravcu mnogoslojnog pločastog epitela koji postupno zamjenjuje vulnerabilni cilindrični epitel i manje ili više potiskuje u pravcu endocervikalnog kanala. Ovo je ujedno i mjesto gdje nastaje HPV infekcija, početna u nizu reakcija koje mogu dovesti do nastanka cervikalne displazije.

Studije sukazuju na visoku stopu izlječenja koja se kreće od 90 do 97 % dok su stope intraoperacijskih (0-2%) i poslijeperacijskih krvarenja (0-5,5%), stenoza cerviksa (0-1%) , komplikacija u trudnoći (0-1%), te infekcija (0-1%) minimalne zahvaljujući prije svega učinku istodobnog reza i koagulacije tkiva.

Elektrokirurška resekcija kolposkopske lezije i transformacijske zone u cijelosti predstavlja poštedni kirurški zahvat, obzirom da rez ne ide u dubinu cerviksa, već se lezije otklanja najčešće na dubini od nekih 8-10 mm. Ipak, tek nakon histološke analize tkiva biti će poznato je li lezija odstranjena u cijelosti.

LETZ

Nakon zahvata treba slijediti preporuke: 

  • ukoliko je vagina tamponirana gazicom, tamponadu treba lagano izvući 1-2h nakon zahvata,
  • tjelesna pošteda i mirovanje tijekom narednih 24 sata,
  • bolovanje 10-14 dana nakon LETZ konizacije,
  • u slučaju jačih bolova, krvarenja ili povišene tjelesne temperature konzultirati liječnika bez odlaganja,
  • u slučaju bolova koristiti neki od analgetika, osim acetil-salicilne kiseline (Aspirin, Andol) koji može produljiti vrijeme krvarenja,
  • tijekom prvih 24 sata izbjegavati alkohol koji širi krvne žile i pojačava krvarenje,
  • tijekom 3 tjedna nakon zahvata apstinirati od seksualnih odnosa,
  • tijekom 3 tjedna nakon zahvata ne koristiti sjedeće ili ležeće kupke, ne kupati se u bazenima ili moru, dozvoljeno je tuširanje,
  • tijekom 3 tjedna nakon zahvata ne koristiti tampone, zbog mogućeg mehaničkog oštećenja rane i krvarenja.


Razdoblje cijeljenja i oporavka rane traje tri tjedna, za ovo vrijeme iscjedak je prvo vodenastog karaktera, dok tijekom drugog tjedna oporavka može biti sukrvav do krvav, ali ne jači od menstrualnog krvarenja. Prva kontrola nakon zahvata ovisi o rezultatu histološke analize. Ako period cijeljenja protječe bez komplikacija, a histološka analiza pokazuje da abnormalno tkivo ne dolazi do rubova preparata, tada se prva kontrola planira za 6 mjeseci, ako intraepitelna lezija ipak dopire do rubova preparata, kontrolni citološki obrisak i kolposkopija se planiraju za 4 mjeseca od zahvata.
 


dr. Vesna Harni

Galerija fotografija

LETZ
LETZ
LETZ
LETZ
LETZ
LETZ
 

Povezane teme