Datum zadnje izmjene: 01. 01. 2020.

Od sredine osamdesetih godina prošlog stoljeća, suvremena ginekologija i porodništvo nezamislive su bez korištenja ultrazvuka, koji je u medicinu uveden 50-tih godina 20.-stoljeća zaslugom engleskog znanstvenika Iana Donalda. Sam pojam ultrazvuk odnosi se na zvučne valove čija je frekvencija veća od granice čujnosti ljudskoga uha. Današnji dijagnostički aparati imaju frekvenciju 1-20 MHz. U ginekologiji se koriste transabdominalni i transvaginalni pristup, te po potrebi transrektalni i transperinealni put. Sonde treba dezinficirati nakon svake upotrebe te u ovisnosti o putu primjene sonde, postaviti novi lateks kondom (za osobe alergične na lateks, postoje i kondomi bez lateksa).

Ginekološkim ultrazvukom analiziramo morfologiju / izgled i često funkciju maternice, jajovoda i jajnika, ali i mokraćnog mjehura i krvnihi žila zdjelice, te uočavamo slobodnu tekućinu u zdjelici i povećane limfne čvorove ili rast drugih struktura koje se ne bi smjele nalaziti u maloj zdjelici. Neki od organa se pri uobičajenom pregledu ne vide ultrazvukom, kao što je slučaj s jajovodima, i to je normalan nalaz. Kada se jajovodi vide, obično su prošireni tekućinom, gnojnim ili krvavim sadržajem i tada se radi o patološkim stanjima. Jajovode možemo vidjeti u normalnim uvjetima pri kontrastom ultrazvuku, kada pratimo tijek kontrasta kroz jajovode.

Ginekološki ultrazvuk je sigurna, precizna, učinkovita i bezbolna dijagnostička metoda koja omogućava detaljan uvid u ženski reproduktivni sustav. Točnost ultrazvučne tehnike u procjeni normalne anatomije i patologije organa ženske zdjelice iznosi oko 82 do 91 posto, što ovisi o tehnici kojom radimo, o iskustvu pretraživača i ispunjenim uvjetima za pretraživanje.  Brojna istraživanja učinjena su po pitanju sigurnosti ultrazvuka u ginekologiji i porodništvu te se od 1992. na monitorima UZV uređaja navodi podatak o termalnom (TI) i mehaničkom indeksu (MI) učinka UZV na tkiva. Oni omogućavaju liječniku primjenu takozvanog ALARA principa izlaganja ultrazvuku (as low as reasonably achievable / malo koliko je to razumno moguće). Uz TI manji od 2 i MI manji od 0.3 nisu zabilježeni štetni učinci na animalnim modelima.

 

Vrste ultrazvučnih pretraga

Dvodimenzionalni ultrazvuk dopunjava uobičajeni ginekološki pregled. Korištenjem obojenog (kolor-doppler), osnaženog doplera (I) i pulsirajućeg doplera (I) omogućava se prikazivanje prokrvljenosti organa male zdjelice, ocjena funkcionalnog stanja organa i patoloških struktura koje se opskrbljuju tim krvnim žilama. Pri ultrazvučnoj analizi ponašanja tumora od najvećeg značaja su procjena nepravilnosti u morfologiji i ehogenosti, kao i pojava novih krvnih žila - proces neovaskularizacije. Stvaranje novih krvnih žila je zajednički fenomen svih malignih neoplazmi jajnika, ali je intenzitet neovaskularizacije ovisan o karakteristikama individualnog tumora. Otuda i pad otpora protoku krvi kroz krvne žile tumora može biti pokazatelj tumorskog malignog potencijala. 

Najučinkovitija tehnika u procjeni neovaskularizacije samog tumora, kao i područja u njegovoj neposrednoj okolici je tehnika obojenog dopplera. Mogućnost pažljive analize arhitektonike krvnih žila tumora značajno poboljšava i proces ultrazvučne dijagnostike raka jajnika. Malignu neovaskularizaciju odlikuju mnogobrojni arteriovenski shuntovi - spojevi između arterijskih i venskih krvnih žila, suženja ili mikroaneurizme i slijepa krvna jezerca. Tako i točnost postavljanja ispravne dijagnoze raka jajnika u njegovom najranijem stadiju primjenom kombinirane metode višedimenzionalog ultrazvuka s osnaženim doplerom iznosi 97.7%.

Ultrazvuk u ginekologiji

Pojava višedimenzionalnog ultrazvuka omogućuje prikaz ne samo određenih dijelova maternice koji nisu dostupni dvodimenzionalnom pregledu uslijed položaja uterusa, već i odabir optimalne ravnine kao i načina prikaza sumnjive lezije. Trodimenzionalni / 3D-UZV uveden je u uporabu devedestih godina 20. stoljeća. Po prvi puta u ginekologiji  koristimo volumen, a ne sliku tako da je stvorena mogućnost prostornogf, volumetrijskog i višepresječnog prikaza. To znači, da uzeti volumen možemo dodatno obrađivati njegovim rotiranjem i stvaranjem presjeka u različitim ravninama i modusima. Praćenje trodimenzionalnog prikaza u stvarnom vremenu odlika je četverodimenzionalnog ultrazvuka / 4D-UZV. 

Nove tehnološke opcije osigurale se automatske presjek koji omogućuju slojevitiju sliku, pa se automatski prikazuju 12 ili više presjeka po jednoj ravnini volumena, što poboljšava dijagnostičku točnost. Ovaj automatizirani ultrazvuk čije su slike osobito važne u fetalnoj neurosonografiji i ehokaradiografiji, ali i pregledu jajnika, pa i običnoj folikulometriji, nazvan je petodimenzionalnim ultrazvukom / 5D-UZV. 

U ovim aparatima ugrađene su i opcije automatskog prijenosa ultrazvučnih slika na mobilni aparat pacijenta.. 5D ultrazvučna tehnologija označuje dodatnu, vrhunsku kvalitetu revolucionarnog ultrazvučnog sustava uz automatizaciju tehnike koja više nije apsolutno ovisna o ultrasoničaru, uz najveću kvalitetu dijagnostičkog prikaza na LED monitoru i optimiziranim softverom, koji omogućuje novu slojevitu, dubinsku sliku poput CT prikaza u stvarnoj trećoj dimenziji u svim otvorenim pitanjima kako u ginekologiji, tako i opstetriciji.

Kontrastni ultrazvuk / SISsaline infusion sonography  ultrazvučna je tehnika koja omogućava bolju preglednost sluznice maternice i priležećih struktura. Nakon postavljanja malog katetera unutar endometrijskog kanala i ubrizgavanja 5-30 ml sterilne fiziološke otopine koja proširi unutrašnjost maternice, prikazuju se sve nepravilnosti unutar maternične šupljine i kanala vrata maternice. Idealno vrijeme za ovakav pregled je između četvrtog i sedmog dana menstrualnog ciklusa kada je sluznica maternice sasvim tanka, ali po potrebi se može učiniti bilo kada. Preporučuje se za žene u premenopauzi ili poslijemenopauzi koje imaju abnormalna ili disfunkcijska krvarenja, anomalije maternice, neplodnost te sumnju na postojanje priraslica u sluznici maternice. Kontraindikacije su trudnoća i zdjelična upala.

Kontrastni ultrazvuk obojenim doplerom i 3D ultrazvukom / Hy-Co-Sy -  hysterosalpingo-contrast-sonography  sigurna je i učinkovita dijagnostička metoda u procjeni prohodnih jajovoda i od presudnog značenja u obradi neplodnih pacijentica. Provodi se u prvom dijelu menstrualnog ciklusa nakon potpunog prestanka menstrualnog krvarenja. Nakon pripreme pacijentice, u kanal vrata maternice se uvodi kateter i ubrizgava kontrast, a potom se prikazuju maternična šupljina, strukture unutar nje, eventualne anomalije maternice i prohodnost jajovoda. Kontraindikacije su trudnoća, krvarenje, akutna zdjelična upala i adneksalni tumor.

Ultrazvuk u ginekologiji

Glavne indikacije za UZV u ginekologiji:

 • Zdjelična bol
 • Neplodnost
 • Simptomi i znakovi zdjelične upalne bolesti
 • Bolne mjesečnice
 • Prerani i zakašnjeli pubertet
 • Nenormalno krvarenje u žena reprodukcijske dobi
 • Krvarenje u postmenopauzi
 • Problemi nakon porođaja
 • Palpacijski nalaz tvorbe u zdjelici i nenormalni nalaz krvne slike
 • Pacijentice s povećanim rizikom za zloćudnu bolest
 • Prirođene anomalije spolnog sustava
 • Utvrđivanje položaja intrauterinog uloška / spirale
 • Poslijeoperacijska kontrola

 

Ultrazvukom prikazujemo meka tkiva unutar male zdjelice u svim presjecima i razlikujemo ih međusobno zbog različite gustoće i brzine prijenosa zvuka.  Ultrazvuk zdjeličnih krvnih žila je jednostavan i tipičan, osobito ako se koristi tehnika kolor-doplera. 

Anomalije maternice praćene su i anomalijama urološkog sustava u 48% slučajeva, te je ultrazvučni nalaz ponekad potrebno potvrditi kontrastnim ultrazvukom i urografijom.

 

 

Dr. Vesna Harni

Galerija fotografija

Ultrazvuk u ginekologiji
Ultrazvuk u ginekologiji
Ultrazvuk u ginekologiji
Ultrazvuk u ginekologiji
Ultrazvuk u ginekologiji
Ultrazvuk u ginekologiji
 

Povezane teme