Datum zadnje izmjene: 14. 12. 2023.

Frakcionirana kiretaža označuje dijagnostički / ponekada i dijagnostičko-terapijski postupak u kojem se odvojeno – frakcionirano uzimaju uzorci iz šupljine maternice i iz endocervikalnog kanala. Uzorci se uzimaju nježnim struganjem posebnim instrumentom koji se naziva kireta, pri čemu se kanal koji vodi u materničnu šupljinu mora proširiti za širinu kirete, u lokalnoj ili općoj anesteziji. Ovaj postupak se zove dilatacija endocervikalnog kanala. Neposredno nakon kiretaže se uzorci fiksiraju i potom šalju u patohistološki laboratorij na analizu. Rezultati su u pravilu poznati za nekih tjedan dana. U novije vrijeme se za dobivanje uzoraka materišta koriste i poštedniji postupci pri kojima nije potrebna dilatacija. Uzimanje uzorka materišta se pri tome vrši aspiracijom, četkicom (utero-brush) ili posebnim instrumentom s vakuumom / endometrial sampling. Zajednička karakteristika svih ovih postupaka je uzimanje maternične sluznice i njena analiza kako bi se prije svega isključile maligne i premaligne lezije unutar maternice.

 

Kada se primjenjuje?

Frakcionirana kiretaža se primjenjuje u diferencijalnoj dijagnozi i liječenju različitih problema kao što su produljena menstrualna krvarenja, kao i nepravilna krvarenja između redovitih menstruacija. Mnogobrojni su uzroci ovih abnormalnosti menstrualnog ciklusa, a jedan od najčešćih je hormonska neravnoteža. Hormonska neravnoteža dovodi do zadebljanja unutarnjeg sloja maternice – endometrija, što je uzrok abnormalnog ili produljenog menstrualnog krvarenja. Premda se ovo događa u svim životnim razdobljima, najčešće se viđa u vrlo mladih djevojaka kod kojih tek započinju menstrualni ciklusi, kao i u nešto starijoj premenopauzalnoj dobi. Abnormalna krvarenja iz maternice predstavljaju također znak upozorenja koji može ukazati na različite tipove abnormalnog rasta, koji ipak najčešće nisu maligne prirode, kao npr. polipozne tvorbe i submukozni miomi. Premda se polipi i submukozni miomi mogu odstraniti i frakcioniranom kiretažom, za njihovo odstranjenje uobičajeno se koriste druge kirurške procedure kao što je histeroskopija. Abnormalna krvarenja su ponekada prvi znak karcinoma endometrija, poglavito u žena preko 40. godine života. Frakcionirana kiretaža  je  i jedan od najčešćih dijagnostičkih ili terapeutskih postupaka u slučaju abnormalnih ultrazvučnih nalaza unutar maternice. Sličan postupak – dilatacija, vakuumska aspiracija i evakuacija se provode u okviru pražnjenja maternice nakon spontanog pobačaja / missed abortion, blighted ovum, kao i u indukciji pobačaja prije 12. tjedna trudnoće. Ovaj postupak interupcije trudnoće ne treba poistovjećivati niti miješati s dijagnostičkom kiretažom.

Kiretaža / “Endometrial sampling”

Rizici kod provođenja dilatacije i kiretaže

Postupak je vrlo siguran i u najvećem broju slučajeva prolazi bez komplikacija. U moguće komplikacije zahvata treba ubrojiti rijetku pojavu intrauterinih priraslica / Ashermanov sindrom koje mogu rezultirati kasnijim problemom u ostvarenju željene trudnoće. Druge moguće posljedice su perforacija maternice u slučaju prekomjerno intenzivne tehnike. Premda u najvećem broju slučajeva nije nužan daljnji tretman, ponekada u zaustavljanju ovog krvarenja i saniranju rane na maternici može biti potrebita hospitalizacija i laparoskopija. Moguće komplikacije su i pojačano krvarenje nakon zahvata, kao i infekcija posebice u žena s neliječenim spolno prenosivim infekcijama. U tom slučaju se nakon zahvata javljaju bolovi u trbuhu, povišena temperatura i produljeno krvarenje.  Veći broj kiretaža može biti u kasnijoj željenoj trudnoći povezan s nastankom izvanmaterične trudnoće, spontanog pobačaja i placente previe.

 

Oporavak nakon kiretaže

Većina žena će se od postupka oporaviti već sljedeći dan. Obično se na dan zahvata preporučuje mirovanje, a sljedeći dan može se nastaviti sa svakodnevnim aktivnostima. Neredovita krvarenja normalna su pojava nekoliko dana nakon zahvata. Moguća je pojava bolova u zdjelici i donjem dijelu leđa. Oporavak od kiretaže se ne može ubrzati, stoga se pridržavajte svih uputa liječnika i oporavak će brzo i spontano nastupiti. U sprječavanju mogućih kasnih komplikacija potrebno je tijekom slijedećih dva tjedna izbjegavati spolne odnose, uporabu tampona kao i kupanje u kadi ili bazenu. Tuširanje je dopušteno, ovisno o općem zdravstvenom stanju. Kontrolni pregled se obavlja dva tjedna nakon zahvata.

 

 

Dr. Vesna Harni

Galerija fotografija

Kiretaža / “Endometrial sampling”
Kiretaža / “Endometrial sampling”
Kiretaža / “Endometrial sampling”
Kiretaža / “Endometrial sampling”
Kiretaža / “Endometrial sampling”
Kiretaža / “Endometrial sampling”
 

Povezane teme